Učitelj

639

не знам. Видох и: кокос, разне облике од белутка шареног, мајмуна (испуњеног) оклопника, крокодила, тапира, морску краву итд. После има неколико статуја, обучене у мушко и женско народно одело; видох и љуљку и сељанку на њој; — шта опет ово значи, Бог свети зна. Ваљда су им оваки кревети. Мало даље одавде има и једна црнпураста — налик на Циганку — сељанка, обучена у варошке рите, јаше магаре и носи зелен на пијац. У Мексици носе велике шешире: обод велики а капа висока.

Боливија одликује се са огромним комадима златне руде.

И Гренланд има, занимљивих ствари, н. пр. панталоне од коже, конуси, копља, ал не од гвожђа већ од костију,

Бразилија. У овом је одељку баснословно богатство. Даске дугачке по 20 и више метара, широке 3 — 4. м. Па онда: вуне, разних животиња (крокодил), коже од разних животиња, па и од цара змијског. Има и богатих руда, кафе и' шта ти ту није. Видох и 1. метеор, можда је 200, — 300 кг. тежак.

У неким одељцима видох: рогове огромне, памук, поморанџе, путер, сланине, шунке, кокосе, разне трске итд.

Африка.

Познато је, да је Африка континенат пун дивљине, лепоте и питомине, пун историских ствари, пун чаролија дивљачких, пун дивљака и богатства. На све то кад сам помислио, одма је се у мепи појавила жеља, да више посматрам ове афричке ствађи.

Африку престављеју: Јужна Африка, Источна Африка и Северна Африка (Тунис, Алжир, Мароко и Египат.)

У Јужној Африци има тако раскошних производа какве може родити само тропски предео. Ту су нојеви, н ихова пера, јаја, зуби од елефанта, коже од дивљачи, златне руде итд. итд.

Источна Арика изложила је чудновате ствари, које граде њени дивљи становници. Тако ту се виде: разна. копља, ножеви, наки» од зуба, кипови. лажице (огромне величине, — као да су грађене за Краљевића. Марка), чудновате карлице, клепетуше, метлице, нека сорта пушака, ступе (за туцање), стреле, брадве, свирале (као гитарј и триста других дрангулија.

Алжир. Овде се види огромна источњачка раскош. Ове одело и мушко и женско трепти у сјају и блеску. Ту се види Алжирац (Арапин — Мавар) на коњу сав у сјају и китама, Алжирци су црнпурасти, и врло лепи људи. 6 ј

Из Туниса ништа нисам прибележио. Видох само њиховог беја, који у пратњи Францеског председника беше дошао на изложбу. И он и цела његова свита. носе се турски, само што не бријају главе. На њима су димлије, џубе, и поширок Фес са великом кићанком,

Предгорје Добрв Наде. У овом одељку има дивне: вуне, нојево перје, рогови од елефанта, дугачки читав метар итд.