Učitelj

638

И Србија је сместила све своје у један леп павиљон. Павиљон је мален, али је лепо урађен. Најугледнија је кућевна индустрија. Странци, кад посете наш џавиљон, доста се интересују. Ни у једном павиљону нисам видео више продатих ствари, као у српском. Највише је продато опанака и кујунџиских ствари.

Белгиски павиљон одликује се разним влакнима, тканинама, шећером и кожама од дивљачи. А. Холандија има и пиринча, качкаваља и морских ствари. У њиховом одељку видох: насипе, мостове, морске лађе, вароши, путове итд.; — Све је израђено у гипсу или дрвету.

У Инглиском одељку има пар крава са теладма, дивне расе за гојење. Варош Глазгов изложила у малом израђен мост од 5025 метара и морску лађу. Варош Лондон изложио је: споменик од шећера, више комада крмака цели целцати као шунка; један има од 80 кг. очупан, лепо уређен, осушен, жути се као смиљ,л иу њ забоден нож. Из овога се види како су Енглези врло вешти у справљању меса и сланине за оставу Има још силество ствари — ама ко ће све то побројати 2

Малена државица Монако изложила је свој леп дрворез. Њен је излог мален, али ипак леп.

Румунија пада јако у очи због лепе пирамиде од солии шубара влашких. Ту суи карабе и шарено влашко одело. Једна кошуља беше сва извезена. — Скоро се пе виде кошуље од силног веза.

Норвешка, као морска земља, изнеда. ја морске животиње, суве рибе, ајвар, пређу (мрежу) за ловљење рибе, чамце. бурад са ајваром, испуњеног белог медведа. ;

Из Швајцарскот одељка прибележих плуг што оре напред и натраг, сељачку кућу, сирове разне и др. ништа.

Данска је изнела на св. изложбу разне мреже за лов на рибе, качкаваљ и равна пширитуозна пића.

Шпанија је изложила највише морских ствари: Свод од самнх сунђера, крокодили, пужеви, миришљави дуван, кућа на Филипинама. итд.

Луксенбург је изнео гвоздене руде.

Канарска Острва изложила су некаке статује, дивљачке куће у стени. Али због простоте и грубоће пре би се нмзвале пећине. а не куће; јер је кућа направљена 02 4 огромне стене (плоче): 3. стене усправљене са 3. стране, а четврта, је одозго, наслоњена као покривач. Ето, таква је кућа!

Америка.

Од америчких држава заступљене су: Уједињене амер. државе. Бразилија, Гватемола, Уругвај, Парагвај, Венецујела, Боливија, Аргентина, Мехина, Јукатан, Канада и Гренланд.

Мехикански павиљон јако ме је заинтересовао због огромне даљине (од Србије) и његове прошлости. Овде видох : печену жену (дивљачку), што сигурно означава начин сарањиваља, даље исе– чене руке, ноге, глава неке Црнкиње. Шта ли је ово означавало,