Učitelj

245 1 /

уживају у лепом предавању свога учитеља. Тако подједнаком љубављу предаје све предмете. Предавања учитељева морају толико заинтересовати децу, да се у њима побуди частољубље. па се после надмећу: који ће ученик бити бољи.

За време предавања учитељ се никад не бави својим споредним послом, нити ма зашто прекида наставу. већ за време предавања влада највећи ред и тишина; само прозвапи говори гласно, слободно п смишљено, њему нпко не дошантавл.

Кад приспе времс одмору, отворе се врата и про"зори, да се школа ветри, а деца изађу са својим учитељем у двориште, па се ту играју. Учитељ пази да се деца не свађају п побију, јер је паметније то предупредити, него после кажњавати децу за учињено зло. У поступању са децом учитељ мора бити као правни отац: праведан и доследан. А сваки свој поступак према деци учитељ мора тако удесити, да деца очито виде, како. њиов учитељ ради само оно, на што и њих упућује да раде. Ну безусловно је нужно. да сваки рад п поступак учитељев буде потпуно-основан на познавању природе дечије; јер само ће тада васпитање уродпти добрим плодом, ако је удешено у сугласности са природом дечијом ....

У забрањивању и заповедању учитељ мора држати извесну меру и мудро поступати. Све што је сувишно не треба од деце захтевати, да не би сама деца изгубила поуздање у себе и поверење према учитељу. Тако исто не сме деци издавати од један пут више заповести, него само једну, па кад се деци омили и пређе им у нарав; онда им тек треба издавати другу заповест.

Све оно, што би штетно утицало на морални живот дечији, треба одклонити од деце. О неваљалству, пороцима и покварености људској не треба ни говорити пред децом; јер би то врло штетно утицало на њих; а међу тим доцније ће их и сам живот упознати са хрђавим стра-

1