Učitelj

269.

Одбори образовани у Јануару, Фебруару, Марту итд. морају полагати рачун о овоме раду у половини Маја, а управа не мора се мењати до прве скупштине, ако нема узрока. Чланови пак који су положили улог свој Гл. одбору имају права сви на збору, коме се јаве, као ида су томе збору улог дали, а чланови који за три ме– сеца нису свој улог дали ни једноме збору морају се придржавати чл. 12, «Правила за уч. удружење.

1Х.

Прочитано је писмо г. министра просв. и пркв. послова, од 6. Фер. 1890. г. ПБбр 1883, којим јавља да се лист «Учитељ“ не може штампати у државној штампарији без процента, док се о томе. не би лонело законодавно решење.

Примљено к знању.

Х

Благајник, Б. О. Којић, пита шта ће да се ради са дужни-. ницима, који дугују каси „Уч. удружења.“

Свима је дужницима рок плаћања давно прошао, па ретко. се који од њих сетио, да свој дуг плати. Мноти су на плаћање и писмима опомињати, па ни да чују за то. Тога ради Гл. одбор ре-. шава, да се од ових лица:

Г. Софронија Павловића учит. у пензији, за 100 динара; Ди-. митрија Миловановића, чиновн. контроле, за 91 динар; Љубомира, Јовановића , чиновника царинарнице београдске у пензији, за 38 дин.; Ђорђа Ћирковића, бив. учит. за 30 дин. Тинке Тодоровићке, учитељице, 40 дин.; Стевана Којића, царинара на Рачи, за 30 дин.; тражи наплата судским путем.

А од ових лица, чије су суме мање: Димитрија Димитријевића, уч. у Јагодини; Јована Филиповића, уч. у Пироту; Јована. Срећковића,. уч. у Лоћици; Илије Миљковића, уч. у Џетровду; Ра"дула Вељовића, уч. у Вел. Плани; Косте Таушановића , министра, јемца Јосифа Анђелића; Саве В. Поповића учитеља у Пет. селу; и.

Мијаила Рашковића, учитеља у Неготину, да се тражи наплата. писмима. У

ХЕ.

Благајник, Ђ. С. Којић, вели да нису тачно пречишћени рачуни Гл. одбора и „Месног збора; ваљевских учитеља. Бив. председник, Коста Андријашевић, послао је гл. одбору само 10 динара. од улога, не озничив за колико чланова и за које време.

Према важности покренутог питања Гл. одбор решава: Да се пише управи „Месног збора“ ваљев. учитеља, да тачно прегледа.