Učitelj

268

УП.

' Прочитано је шисмо граг. збора , којим јавља да је збор ве-_ ћином гласова решио да се да 30 дин. на помоћ Црногорцима, но · да су неки чланови били противни томе решењу, јер у друштвеним правилима нигде не стоји, да се помажу нечланови: и пита Гл. Одбор је ли правилно учињен овај издатав.

У друштвеним правилима није ни једним чланом означено да се може ми какав издатак чинити на оваке цељи, али братска љубав налаже, да се невољницима, као што су браћа Црногорци, притекне у помоћ. За то је Гл. одбор и позвао све месне зборове да. по могућству — а из полутине улога која остаје месном збору на расположењу — помогну невољницима Сваки издатак који се у име ове хумамитарне цељи учини, умесан је и оправдавајући. За то 1 – одбор нема шта према одлуци тога збора, разуме се, ако је правилним путем донета, и на првој глав. скупштини тражиће, да се сви издаци, који су у име тога учињени, одобре.

УШ.

,

Прочитано је је писмо председника краг. збора, од 5. Фебруара 1890. године. Бр. 5, којим се пита главни одбор : Кад истиче рок једном одбору % Кад се обнављају зборови и докле траје избор једног одбора % Завршује ли се рад месних зборова са Учитељском скупштином 7 Докле ће се рачунати година одбора који су постали у Јануару, Фебруару, Марту итд.% Хоће ли одбори образовани у. горњим месецима полагати рачун у половини Маја о свом раду% | И како ће се рачунати она лица која су улог положила Главном одбору 2 Како постављена питања нису баш најбоље обухваћена, „Правилима за Учит. удружење,“ а нужна су за развој даљег рада и Гл. одбора и „месних зборова,“ то их је Гл. одбор, као представник „Уч. удружења» растумачио и решио:

Да година умесних зборова« (чл. 15.) почиње од једне уч. скупштине и траје до прве — идуће скупштине.

Одмах по свршетку Гл. скупштине објављују се зборови и бира | се управа — одбор — и овај врши дужност до прве идуће скупштине. 54

Одбор који се обпови или образује у месецима : Јануару, Фебруару, Марту итд. радиће поверени му посао од збора до прве, идуће скупштине. У таквом случају придржаваће се чл. 12, „Правила за уч. удружење“.