Učitelj

од ~а Да бисмо могли потпуно појмити шта је то механизам а шта разумевање, и да бисмо могли одредити границе и првоме и другоме, врло је нужно да пре тога рашчистимо питање о појмовима, идејама и знацима, управо речима, којима се изражавају појмови п идеје.

У прво доба, у детињству, чулна радња заузима прво место. Ова радња богати дух представама на којима се даље базира сва духовна делателност. Од јечине и разноликости утпсака зависи јасност и сложеност (комплексија) представа. Јачина пак и разноликост утисака зависи како од саме природе предмета, односно појаве, што на нас утиче, тако и од наших душевних моћи. С овим стоји у вези и пажња подмета.

Представе стварају појмове. Да појам о неком предмету или појави буде шири и јаснији, потребно је имати што више представа, и да те представе буду што јасније и мвогостручније. Знаци, који карактеришу извесан предмет или појаву, разнолики су и сазнају се разним чулима. Што је предмет сложенији, то више радње даје разним чулима Доследно томе, појам, који се добија о извесном предмету или појави, у толико је шири. опредељенији и јаснији, у колико је већи број чула био ангажован при посматрању истог предмета, односно појаве.

Појам је скуп представа које се односе на један извесан предмет или појаву. У толико је теже добити појам о нечему, у колико је већи број разноликих представа. Али, као што се појмови теку помоћу представа, тако се исто теку ипомоћу самих појмова. Према томе ваља разликовати појмове на специјалне игенералне опште. Све добијене појмове о гвожђу стварају специјалан појам о гвожђу, а овај појам о гвожђу удружен са појмовима о бакру, злату, сребру итд. ствара гене- | ралан појамо металу. Метал није нарочити предмет, који се испитује чулима ; па стога, да би се добио по- | јам о њему, потребна је виша духовна радња. У опште

15%