Učitelj

226

већ методи. Програми се могу променути за 94 часа. За ово је довољно неколико људи, па врло често и један једини човек, » нарочито ако је на врхунцу про-_ светне управе. Међутим за начин предавања, за примену савршенијег метода, потребни су безбројни раденици, п то у толико спремнији у колико је савршенији метод истакнут.

Нову школу карактеришу раденици и њихов метод. Стара школа имала је неспремне раденике чији је ме. тод обележен, механизмом ; нова пак школа добила је. нарочито спремљене посленике, који у својим рукама | чврсто држе заставу разумевања. |

Механизам старе школе као да је налазио свога ослонца у девизи: Ове се налази у духу, само треба. вештим питањима изазвати. Нова школа поникла је на. начелу «Ничега нема у духу што претходно није прошло. жроз чула.» Као што се види, ове две школе имају две. са свим противне теорије. Из ове противности морала | _ је повиђи борба, а резултат је те борбе: победа рацио- | нализма над механизмом. Раденици нове школе бацили | су под ноге механизам, а истакли високо начело разумевања, трудећи се да у своје коло привуку и оне школске трудбенике, који у себи и на себи носе још доста % видљиво обележје старе школе.

Из претеране ревности и оданости овој или оној идеји лако је прећи у Фанатизам. Ова ошншта судбина _ постигла је и раденике нове школе. Војујући противу механизма, а у корист разумевања, изгубили су из вида границе које постоје и у гоњењу првога и у брањењу. другога. Занесени својом идејом, предали су се на по-_ сао да сав механизам преобрате у разумевање. Тим пу_тем ударило се у другу крајност, и ми видимо данас како је у школама нових раденика разумевање прогу-. тало знање.

Последице овог Фанатизма нових раденика гоне нас, да обележимо границе и механизму и разумевању. |

Ж