Učitelj

63

Ваља обе подвући. Шта нам је казала реч: ово за ово перог А шта нам је показала реч; оно за Војиново перо % Које су нам речи кавале баш да је ово перо добро, а оно да не ваља: — Речи: ово и оно.

На коју је реч показала заменица у првој реченици > На коју у другој На коју у трећој. | (СОВРШИЋЕ СЕЈ.

ПРЕДАВАЊЕ

ЗА Ш. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

из земљописа ва историјом — историски део:

о Јанку Катићу.

Како се зове ова земља у којој ми живимо» Кажи ти Па који народ у њој живи, ти2 А ко влада Србијом, ти: Чиј је то владалац, ти% Да ли су српским земљама владали и туђи влдаоци ; Ко зна, ти% Па који су то били% Де, ти% Како је било Србима под Турцима, ко знај Тиг Да ли су они гледали да се ослбоде Турака, ти2 Кад су се дитли Орби први пут у Србији противу Турака % Тиј Под ким су се дигли, ти; Да ли је било још знатних људи који су дизали и бунили народ српски противу Турака ' Кажи тиз Да ли ко зна да ми каже име још ког знатног човека овим Кара-Ђорђа, ти Знате ли име још кога из београдског округа, ти Како се зваше оно место, где се оп родио (Васа) Ти кажи: На којој је страни од нас то местог Тиг А јесте ли слушали што. год о Јанку Катићу 5 Слушајте ја ћу да вам причам о њему.

У округу београдском срезу космајском испод планине Космаја, има једно село, које се зове Рогача, из тога је села био родом Јанко Катић Док је Јанко био дете заробе му Турци сестру и одведу је у Београд и тамо је потурче. Јанко је одлазио њој чешће и тамо је научио говорити турски. Момком је био врло леп. Одлазећи код сестре једном се свади са зетом Турчином тако, да он јурне са сабљом на Јанка. Тада Јанка сестра одбрани. Извођење моралних пбука. -

Је ли добро учинила сестра, што је Јанка одбранила «Јесте«“ да богме, видите децо, она је се била и потурчила , али је ипак волела свога брата и одбранила га је. Народне песмице: Сестре без брата. Двије сеје брата неимале, па га вију од бијеле свиле, и друга: Сестра брату за рукавље везе: Девојка је сунце братимила. — Тако и ми увек треба свакоме да у нужди помогнемо само ако можемо. Пазите, кад је видео Јанко, како се поступа са њим он побегне кроз капију и утече у Рогачу.

Не прође много, а Турци ухвате старијег брата и погубе га. Чим то Јанко види, докопа оружје и оде у хајдуке. Шта је то хај дук, ти: Пропатавање. Олушајте, сад ћу да вам причам како је Јанко ностао војвода. За неко време хагдуковања гонио је Турке и таманио где год је ког срео. Чим је чуо да је Кара-Ђорђе устао на Турке, одмах је и он почео бунити народ у своме крају про-