Učitelj

493

ХЕ. САСТАНАЋ Главног одбора. „Учитељеког удружења,“

држан 8. Марта 1890.

Т.

Читају се писма, која су упућена Гл Одбору, и то:

) Збора јасеничког од 26 Фебр. 1890. год. којим тражи, да Гл. Одбор набави један лоз за њега а за новац 80 дин. који се налази при Гл. Одбору.

Решено је да се купи лоз и да се о томе извести управа јасеничког збора.

о) Молба Мих. Сретеновића, уч. из Лазаревца, од 27. Фебр. | 1890 год. којом тражи 200 дин. на зајам из касе «Уч. удружења.“

„Правилима за «Уч. удружење» није одређено да се може ма, коме новац од приватних лица давати па зајам, према томе решено је: да се ни Мијаилу не може дати.

в). Захвалница, «Београд. Џевачког Друштва“ од ! Марта 1890 год. Бр. #, којом се благодари «Уч. удружењу“ што је постало његов члан утемељач.

г) Збора космајског „Уч. удружења» од 2 Марта 1890. год. којим јавља да је уписано 11 чланова и“да су држата 4 састанка.

Прима се к знању.

д) Председника «Дружине ђака београдске Учит. школе“ од 21 Јан. 1890. са „Списком књига,“ којим јавља да је примио у списку именоване књиге са орманом од г. Ристе Стојаковића, администратора „Учитеља.“

Прима се к знању.

ђ) Г. Срет. М. Аџића, предавања, риш. учитељске школо, од 4 Марта 1890. год. којим извештава Гл. одбор, да се не може примити за референта, за четири расправе „О дисциплини,» због тога што је оптерећен прекомерним послом.

По дужем дебатовању о овоме предмету решено је: да се дело »0 дисциплини» (у 4 комада рукописа) да на преглед и оцену г. Дим. Путниковићу, учитељу у Београду.

е) Збора јадранско - рађевског, од 4. Марта 1890. год. којим извештава Гл. одбор о раду своме.

ж) Молба Милана Д. Аџемовића, уч. у Медвећи, од 4 Марта

1890. год. којим моли да му се раније тражена помоћ учини и шаље _

чланску карту ни увиђај.