Učitelj

439

14) институт слепих у Ринг, 15) Завод слепих у ХелзингФорсу. 16) Завод слепих у Куљпији у Финландији,

За примање слепе деце у завод управе Маринског попечитељства (у том је броју и Козански завод за слепе) утврђена су следећа правила : | |

Долазећи у завод слепи дечаци и девојчице, морају испунити ове услове:

"1. Да су неизлечиви у оба ока.

9. Да су од 7—11 година узраста.

3. Да су способни за образовање и обучавање

4. Да немају других којих телесних недостатака, осим слепоће.

5. С молбом, којом моле за пријем у завод морају поднети још и ове доказе 1) крштено писмо 6) да су пелцована вј лекарску уверу о условима означеним у | и 4 тачци.

6. Коначном примању у завод претходи период испитивања (од 1—>2 месеца —), Ако се у том међувремену, даљи опстанак детета покаже немогућ у заводу, из неких разлога, то се оно враћа натраг родитељима при стараоцима. |

7. Родитеља или стараоци при упису детета у завод, дају обвезу, да ће дете узети натраг из завода, по свршетку курса, или у случају тражења управе, да се дете врати родитељима и пре свр-= шетка школе.

8. Управа има право удаљавати из завода децу, за коју се добије уверење, да је њихов даљи опстанак у заводу некористан или за њих саме, или се покаже штетан за друге питомце и питомице.

9, Годишња се плаћа за свако слепо дете 300 рубаља, но у Маринској управи може сета цифра умањити, према имовном стању родитеља.

Сиромашна депа примају се бесплатно.

Пријаве за примање деце у завод треба давати у Петрограду председнику савета Маринске управе Гроту, или у канцеларији Маринске управе за надзиравање слепих а у унутрашњости у месна. оделења и комитете управе, или њиховим пуномоћницима.

25. Марта 1890. год. Београд. Дим. Ј. Соколовић.