Učitelj

440

Са шабачке прославе и изложбе. Од пре 3—4 год. постоји у Шапцу једно друштво „Коло Јахача«“ у цељи неговања витештва, и привреде, које има већ и свој лист „Витез“. То друштво јо о Духовима (%0, 21 и 22 Маја), приликом стогодишњице Јевр. Обреновића, који је под својом управом имао округе: шаб. ваљев. подрин. и београдски, приредило прославу те стогодишњице, изложбу радова и коњаги трку. Томе се придружио шабачки пољоприврелни пододбор те изложио своју стоку (говедај Да би ова изложба била потпућвија, допунило ју је » Пољопривредно Друштво» из Београда. И „Савезне Стрељачке Дружине» имале су своје «свечано гађање» овом приликом у Шапцу.

Приликом прославе, коју су увеличали Њег. Велич. Краљ, Намесници и министри, узидана је камена плоча с натписом у зид „конака“ Јевр. Обреновића, у ком је сад начелство шабачко, и положен је темељ касарни, која ће са зидати у Шапцу за коњанике. Том приликом отворено је стрелиште стрељачке дружине на знатном месту Дубљу.

Најбоље је спремљена, и најбоља је, изложба занатлијске и. домаће индустрије само из реона управе Јевр. Обреновића, и женски рад ученица шаб. гимназије и осн. школа. Ту је било тако депих ствари да се —“ што 'но кажу — човек не може од њих одвојити гледајући их. Из изложбе овако малог краја наше земље види се да су радови наших занатлија и наших домаћи радови у сваком погледу добри. Такво је мишљење сваки однео са ове изложбе, а то се видело и на париској изложби. Нарочито је привукао пажњу један сандук (неког столара из Беогр. коме су затварач и предња страна разнобојни, у правилном Фигурама, не бојом, него вешто распоређепим комадима дрва разне боје. Алитису ком. такво састављени да се то никако приметити не може. Унутра, на затварачу, има огледало пи два лепа дрвореза. На. париској изложби само за спољни изглед добио је награду, а унутра није оцењиван што га нису могли отворити, јер се вештачки отвара. Брава и кључ су му од дрвета. Само су шарке на њему гвоздено. Са овако тешким (непознатом) отварањем начињени су један сто и једно огледало. Најбољи су били обућарски и терзијски радови.

Од радова ђака осн. шк. најбољи су цртежи мапа. Једном ђаку ТУ раз. који је лепо нацртао државу цара Душана дао је Краљ 36 динара. 5 6

И Пољопривредна изложба била је добро спремљена и угледна. Ту је, поред пољопривр. алата и стоке, показано и то, како се детелина суши. Код сваке траве било је и њено семе.