Učitelj

760

собнији. Тако је увек, исвуда. И на тај начин је јасно, да ће рука, што јој год дајемо чешће и више посла, и онда заузимати све већи ступањ у развићу. И ако је истина оно, што сам покушао да вам изложим, т.ј. да. је рука узрок високом духовном развићу а и целој цивилизацији људској. онда смемо рећи ово: Што „ише будемо руци налазили посла, што више од ње будемо захтевали, то ће она све више утицати на нашу унутрашњост, то ће бити на земљи све више интелигенције а с тим и свега, што човеку даје људско достојанство.

С тога, господо, онај важан задатак, који вас је овамо довео, није само тај, да се тек само упознате са веџбом руке, ва наставом из ручног рада у мушкој школи, и да семе тога разнесете преко једног приличног дела цивилизоване Европе. Ви ћете својим радом донети користи, можда у неколико и бесвесно, грдно много више. Јер, ви ћете тиме целокупну интелигенцију , разумност, у народу веома много повисити. Ви ћете веџбати оне малене дечије ручице. Те извеџбане дечије руке чиниће сад свој утицај на, тако да се изразим, целокупну руку свег људства — на орган рада и на материјалном и на идсалним, мисаоном пољу! У колико та деца постану у овом погледу боља, у толико ће постати боље целокупно човечанство. Јер, смемо и опет рећи, рука је главни чинилац у правом хуманитету. Руком се сва и свака умност · увећава, Њом се повећава и цела култура, њом се појачавају и утврђују блага породична, блага отачаствена. Најидеалнија блага људска. две сестре: вештина и наука —- као иодметник, њин брат: убиство — јесу деца рукина, Рука им је мати, а отац им је око.

У дечијој игри се често скрива дубока збиља: хирогномија, она стара'у пола заборављена вештина, да се по шаци и длану растумаче главне одлике нечијег карактера, ипак је имала дубоког смисла! —

__ Господо. ако је све ово, што сам покушао да вам у узаном обиму овога предавања изложим, основано на