Učitelj

84 :

целара Далеса. уМени случајно дођу у руке дела Томаса, међу којима је била и похвала Далесу, која ме је поразила. Живот овога. госпоственог човека узбудио је у мени частољубље'и показао је мојој машти нов пут к слави,“

Франклин је приписивао све одличије које је достигао у животу и у опште све, што је корисно учинио, утецају читања књиге »Црте кориснога рада“ од Катона Месера. Самуило Дру тврди, да, се увек старао да управи свој живот и у појединостима да, прими. ми навике к раду, које је имао Венијамин Франклин.

Немогуће је бар приближно одредити границу, где може изнићи Добар пример и где се он свршава. кад се и само дејство: примера може кад било свршити, Пропративши пажљиво историју свих странаца, уверићемо се, да увек добар пример једног лица јако дејствује на цело друштво.

Као год што у животу морамо тражити добра друштва, тако исто и у литератури треба читати само оне књиге, које помажу развиће карактера и ума. У литератури — говори лорд Дудлеј ја се ограничавам читањем само оних дела, која су ми одавно као: добра позната и које бих хтео да још боље изучим. Јер сам приметио, да је много корисније а тако. исто и пријатније читати на, ново познату књигу, но читати ново дело први пут» Кад што књига, у којој се описује добар рад неке личности, падне у руке: човека, који ју је узео да проведе време , дејствује на њега. тако: силно, да пробуђује у њему силе, које су до тог доба скривене латентне биле. Тако се код Алфијера пробудила страст к литератури после читања Плутарка. Игњат Лојола. кад бијаше још војчиком, лобије у рату код ПШампелуне рану и лежећи за вргме болести, замоли да му даду ма какву књигу, е да би у читању време проводио. Болничари му доносу књигу „Животи светих.» Читанем ове књиге тако се преобразио да се реши да. иде у манастир.!)»

Лутер је био побуђен на реформацију читањем живота и дела: Јана Хуса. Знаменити мисионар Виљем такође је наведен на ми-– сао к свом доцнијем раду читањем путописа капетана Кука.

· Хорнер је имао обичај да запише у свој дневник оне књиге, које најбоље потпомажу његовом развићу. У број таквих дела припадали су; „Речи м дела Беконова,«“ „Похвална, реч Хелеру Кондорсу“ и «Расуђивање Рајнолда.“ Читање ових дела, слике и опи– сане у њему личности напунили су ме ентузијазмом — вели Хорнер — а особито »„Похвалну реч Халеру<“ ја никад не могу читати без унутрашњег немира. — Не знам, да ли је то било усхи–

") Доцније оснује Јевунтски ред у кадуђерству катодичком. Пр,