Učitelj

183

тор Бетовен усхитио се музиком Харубина, а у Шуберту принавао је свети огањ-генијалност.

Нордкост тако се дивио Рајнолду, да се једном у младим годинама , кад је овај вештак био на митингу у Девонширу, прогурао кроз светину само за то, да би се-могао дотакнути краја његовог капута. „Тако је био велики мој занос за његовим гени-– јем« објашњавао је Нордкост свој поступак.

Пример храбрости дејствује заразно. Под предвођењем хероја, одушевљавају се и плашљивци и само једна успомена довољна је, да пробуди челичност код људи. Жишко — вођа чешки — завештао је. да се од његове коже направи добош, да би успоменом на њега подржавао храброст и војничке врлине код својих суграђана Кад је умр'о впирски кнез Скендербег, онда су Турци изразили жељу, да су ради имати његове кости, те да би их сваки њихов војник носио на срцу. Један део ових костију за узбуђење слично је оном, што је он сам у биткама више пута показивао.

Биографија на првом месту мора нас упознавати са развићем

карактера извесних лица. Она може донети највеће користи онда,

кад се јасно представљају добре стране оног карактера, који може.

послужити као пример читаоцима. Такво познанство са нашим прецима може нам донети користи у том погледу, што знајући њихов рад, ми ћемо их почети изучавати и за тим примити у се оне особине, које су достојне подржавања. Човек, чија биографија прича узвишена дела, завештава потомству неисцрини извор добра, јер његов рад може послужити као углед за будуће генерације. -

Читање таквих биографија води к жељи за подржавање т. ј. да обновимо опасани карактер, да га даље развијемо и усавршимо. Таква књига је бесцена благајница икао што каже Милтон «истоветна је оном духу, који је способан да одушеви уморено и малаксало тело.“ Добра биографија непрестано утиче на, читаоца узвишава му дух и силно га упућује к добру. Тако на пр. ниједан _ млад човек не може прочитати биографију Бекстона или Арнолда, а да не осети благотворну промену у духу и срцу, која га оживљује у његовим добрим намерама. Жеивот Бекстона и Арполда узбуди у човеку наду на своје силе, те му разјасиг оно, што мора бити и шта мора свршити — пооштри му дакле наде и узваси цел његовог живота. = : а

Кад што човек у туђој биографији позна сама себе. Тако Кореџио, чији се геније пробудио при посматрању производа Микела Анџела. ;А! Ја... сам таки исти узвикнуо је Кореџио.

Самуило Ромили у својој аФтобиографији вели, да је на њега произвео огроман утецај животопис знаменитог Француског кан-