Učitelj

749

сваки начин врло ретке, а то су неки гуштери — које вам ја, господо, на жалост не могу сад овде показати!) —- код тих су гуштера заостали само стражњи удови. А по том има других животиња, код којих су се одржали само предњи удови. И ја вам могу овде сад поназати једну таку веома чудновату врсту даждевњака, Гагеп Јасегфта, која се налази у Сев. Америци. Овај је давждевњак изгубио стражње удове, а има само предње.

Што се тиче неједнаког развитка удова, врло су позвати и веома падају с тога у очи сви китови, делФини итд., чији су се стражњи удови потпуно изгубили, изузимајући неких незнатних преостатака, мајушних кошчица у унутрашњости тела. Ретност је, да се изгубе

„предњи удови, и има, осим поменутог гуштера, само још

једна животиња, или боље рећи једна Фамилија, која, се састоји из три врсте, где су се предњи удови, бар по спољашности изгубили. Наравно, кад имамо пред собом њине костуре само, онда на њима налазимо још јасне преостатке. То су неке чудновате тице, које се зову кибикалица, или аргегушез, и које живе у Новом Селанду а то су створови, које је мучно уврстити у ову или ону врсту, н које се по учебницима, обично рачунају у нојеве. Но то се, по мојим погледима на систем, никако не слаке. Код највише њих од ових животиња, код којих су неки удови изгубљени, изузев китове, тешко ће нам бити разумети и објаснити, зашто су удови од чести отпали. Немамо правога кључа за решавање ове појаве у прилагођивању. А што се тиче иначе развића удова. особито предњих, ми смо ту у стању боље но иначе да изналазимо узроке прилагођивању за спољне околности. Дозволите ми пре свега, да вам изнесем, шта све може постати из једног предњег уда услед овог прилагођивања на различне услове живота. ; .

ту Предавање је држано са демонстрацијама. Прев,