Učitelj

29

времена под утицајем историјских догађаја, као и карактер индивидуа, под утицајем индивидуалног живота, дотичне индивидуе, само што промена народног карактера бива много теже. Велики људи у једном народу и велики догађаји у његовој историји могу бити с потпуним правом названи народним васпитачима. Ну, и сваки ма колико самостални карактер, сваки ма колико свесни самостални живот = како средством наслеђа, тако и посредством примера — врши један део у делу народног васпитавања, развића, и промене његовог карактера.

+

М.

Важност навике у настави и у учењу ма чега тако је јасна, да о томе не би било нужно ни говорити. У сваком умењу — у умењу ходити, говорити читати, писати, рачунати, цртати и т. д. навика игра главну улогу. У самој екзактној науци — математици = навика заузима важно место. Ако би и свакпут било потребно да се промисли, кад се рачуна, да је 29х7=14, онда би нас та радња разума много задржавала у математичким радњама, као што задржава, мало дете, које мора мислити, даје 2 пута 7—14. Код човека, код кога је рачунање са таким цифрама реФлективни покрет језика и руке, — одмах после речи два пута седам, језик механички изговара и рука пише 14.

У свакој речи, коју ми изговоримо, у сваком покрету руке при писању писмена, у сваком занату јест' и удео навике, удео рефлекса више или мање укорењен. Ако човек не би имао способности за навикавање, онда се не би могао подићи ни на, један ступањ више у своме развићу, већ би га задржавале непрестано безбројне тешкоће, којима се може одолети само навиком. Ето зашто би то васпитање, које би