Učitelj

81

овим одговором изненађен. — „Да настави цар — у“ тој се самој ријеаи садржи цијело васпитање ! — „Побрините се дакле — рече госпођа Шампан = да васпитате матере, које ће знати васпитати свој пород !(Аппе Магбп.)

Као и сваком чароду, тако и српском, потребне су ваљане матере. Да српски народ много полаже на домаћицу и матер, види се из ове његове пословице : Не стоји кућа на земљи, већ на жени, а. с правом се каже ; „Домаћица кућу кући. Да добијемо ваљане матере п домаћице, ваља да се побринемо за девојачко васпитање. и образовање, као што и каже српска народна пословица: Лоштена девојка, ваљана мајка. У томе могу много да помогну добре књиге. Не вели се бадава: добре су књиге наши учитељи. Колико могу да утичу књиге на млађарију, казују нам ове ријели неког немачког педагога :

„'јектире. за младеж јесу моћно срество за помагање дома п школе при васпитању и настави; шта више где који човјек може њој да захвали за своју приљежност у животу и за своју славу тако, да се може рећи: приватне лектире могу у случајевима замијенити и наставу. Лектире су на име срество (за, свестрано образовање, јер не гледећи на то, што многа, знања дају, могу оне да обухвате цијелог човјека : његов језик да образују, његов разум да, оштре, његову Фантазију да оживе, његов укус да оплемене, чувство да загрију, вољу да управе на оно, што је морално добро. Што се тиче утицаја на чувствол вољу, имају приватне лектире шта више и предност над усменом наставом ; пошто се млади човјек тихо забавља својом књигом и себе као у каквом огледаљу неузнемирено види, те може мисли, које су се у њему пробудиле, по вољи даље плести, добре поуке у српу саДдити, даље може племенитим чувствима да утврди