Učitelj

:32

дубље жиле, те да се утврди у врлинама, док га приусменој настави често собом понесе ток баш од оног мјеста, гдје би корисно било дуже бављење при ис"том предмету.“

Но да лектире заиста буду од користи, ваља пазити јако на избор. Па које су књиге згодве за 06-

"разовање дјевојака! Право образовати могу само оне

"књиге, чији је садржај научне или умјетне природе. Ов"даје се рачунају само дјела правог пјесништва; а као научна се рачунају осим строго научних дјела још научна разлагања у популарном облику и она дјела, која побуђују; нпр. добри новинарски чланци, вритике, ријешења, спорних питања, збирке духовитих посло__вица и изрека и на посљетну збирке лијепо књижевности. Наравски, да се не смије заборавити и српока народна књижевност, а нарочито српске народне пјесме и пословице.

Данашњим даном постоји и тако звана забавна књижевност. Ту књижевност девојке читају највише, „ла прекрате вријеме,“ У ову врсту књижевности спадају којекакви пријеводи „сензационалних“ романа и новела из страних књижевности, а има много такових __ олоша и у оригиналној нашој књижевности, као што је нпр. „библиотека за грош“ и многа друга београдска издања. Та је књижевност од велике штете, јер квари укус, збуњује мишљење и пуни главе празним Фантавирањем. Пошљедице овог читања могу се врло "јасно опазити на женскињу тако званих „виших“ вругова, које не зна, ни шта жели, ни шта хоће, него зида куле у ваздуху! Због тог и нема та, врста књижевности никакву моралну оправданост и мора се обиљежити као опасно зло, од којег се човјек ваља да, опрости у интересу напретка к идеалу.

На који начин можемо у образовању напредовати ' — Заиста добрим књигама.

' | | ;