Učitelj

107

дужан је још школске казне наплаћивати. Док општине беху у великом размеру груписане овакве су прилике биле по нашим селима; изгледи су, да ће се разгру писавањем на боље окренути; али, ипак, најбоље је зпконом одредити, да сваку казну изречену од стране одбора буде дужан надлежнп кмет у року од две недеље наплатити и благајпику школе предати. Неуредност кметову у овом случају, одбор ће доставити среској власти која је дужна за то казнити га у најкраћем року. Оваквим брзим извршивањем учинила би се услуга не само настави, него и немарљивим ђачким родитељима, јер страх од удвојене казне принудио бих да децу уредно у школу шаљу.

Упоредимо ли пређашње похођење ђака у школу са садашњим опазићемо осетни напредак у данашњем добу, који се међу тим, може пре приписати већој жудњи за школовањем, него страху од велике казне која је овим законом одређена, а уредно се не извршује.

Прелазихо на најтежи посао школског одбора. на бригу о школској згради и подмиривању школских потреба, о којима говори чл. 2!. садашњег закона, Управо највећа повика на школски одбор и подиже се са неизвршивања тога члана. Да видимо у колико је оправ-. дан терет који се тако лако сваљује на школ. одбор.

Чланом 93. истог закона установљена је школска каса, у коју улази новац школски који буџетом одређује свака политичка општина. Свакоме је познато: да одбор политички уз разрез данка порезује п потребни трошак за подмирење расхода своје општине. Природно је, што одборници гледају да сваку партију расхода сведу на најмању меру. У таком случају, кметови су бранитељи сваке поједине партије и за сваки расход они дају одбору потребне разлоге. Ако је школска општина, састављена из једне политичке општине, онда можемо претпоставити, да буџет школски предходно спремљен у школском одбору, унесен је у буџет политичке општине