Učitelj

110

надом да ће скоро доћи време, кад ће се његов спомен светковати на једним олтару, који ће бити достојан такога свеца — на величанственом олтару ослобођеног и уједињеног српства. Поклонимо се пред величином коју славимо, па изберимо подесан предмет разговора за овај свечани тренутак.

Кад се сетимо: да је Св. Сава из љубави спрам вере п науке, пз превелике тежње да друге научии просвети — напустио сјај и блесак очевога двора, па. на себе бацио скромну црну одећу калуђерску, само да би лакше испунио свој задатак — сонда ми најприличније изгледа : да говоримо о љубави. Да, ја ћу вам г0ворити о љубави им то о њеној важности и њеном уделу при васпитању.

Господо, љубав је тако преко потребна при васпитавању; љубав је једпа од најглавнијих чињеница његови, да ми можемо слободно рећи: без љубави нема васпитања. Ово важи како за домаће, тако и за школско образовање. ,

Васпитање без љубави -— то је: један суморан дан од кога је сунце окренуло своје лице!

Сви знамо, какав се тежак посао крије под речју: «васпитање.» Наше мајке и наши учитељи, имали би нам шта о томе причати. Па ипак, запитате ли ма једну добру мајку, ма једног доброг учитеља: да ли им је сувише тешко бреме, које носе око васпитања — они ће вам одговорити: «није» — а тада ћете у њиховим очима моћи прочитати прекор, због увреде, коју сте им нанели тим питањем. | -

Па шта је то, што чини те тим раденицима није "тежак — тај одиста најтежи посао; — То је љубав.

Љубав је највернији помоћник васпитачев при тегобном васпитном раду. Љубав спрам свога. позива; љубав спрам својих ученика — помаже учитеља — да сав свој труд, сву своју снагу, сваку своју мисао, радо и весело принесе на олтар школског напретка.