Učitelj

14

чијим се узроком буде духовне силе дечије, које у прво доба дечијег живота, поглавито раде на томе: да се усаврше делови за нретаљње.

3. Прво дечије кретање, то је — игра. Она је продукт развијања оне невидљиве нагонске силе дечије, која је управљена на то: да се нагони што брже и што јаче без сметња развијају.

4. Услед такве, тако рећи органске, везе, између нагонске силе човечије природе и дечијих игара и прва је потреба свакога васпитача: да негује дечије игре и да у њима ради на томе: да се нагонска снага дечија упућује само на добро, — само на користан рад.

5. Ако се само буде овако павило на дечије игре, и на нагонске силе дечије, онда најмање можемо страховати за практичну, моралну и материјалну страну живота ученичког, као и за срећну њихову будућност у опште.

Верујући, да ће данас, када се баш најмање пази на ове стране у човечијем животу, свака мисао о њиховом побољшању, бити добродошла, ја их и износим у убеђењу : да ће се, само оваквом увиђавношћу нашом и родитељском, ваљда друкчије мало гледати на наивни живот дечији. те ће и њима и нама поћи на боље.

Новембра 1 890. год. Пирот.

Јов. Максимовић

УЧИТЕЉ