Učitelj

тељи премештени по жељи кога од г. чинов. министар. просвете и њихових пријатеља — партизана, задрже у општини у којој су. И мислите ли, да је министарство уважавало глас народа :

Боже сачувај! Напротив, ту је био претежнији глас каквог посланика, партизана или чинов. мин просвете.

Па и у оно неколико случајева, што је баш сам народ тражио премештај учитеља, то огорчење изазвао је обично учитељ сам, својим понашањем, радом у школи итд. и у том случају одиста је народ био у праву. И баш у таквим случајевима министар је обратно поступао. — Онога, на кога се дизало дрвље и камење, да се премести, обично су задржавали на истом месту, док су другог вољаног учитеља само по партијској нетрпљивости терали с једног краја Србије на други без икахве кривице.

Допуштам, да је било, и да ће баги и овде изузетака, поводим овог погађања и отпуштања — да ће бити дакле злоупотреба, где ће кметови и неколики шарлатани навући народ на жалбу против учитеља, али то су врло ретки изузетци, о којима се у осталом може врло лако увидети да су кајишарлук.

А да не би пак ошштине злоупотргбљавале то своје право отпуштања учитеља, биће у последњој линији меродавни окр. одбор, који ће одобравати или не одобравати закључке школске општине.

Овде има учитељ право непосредног бранења, док то код министра просвете нема и не КЕ Често пута дешавало се да је учитељ премештан, а за то није знао, као и зашто је премештен. А овде то већ не може бити И с те је дакле стране учитељ осигуран.

Уговор обично да се закључује на 4 године, али да се у њему јасно прецизују тачке код општина и у којим случајевима отказује учитељу, и овај њој. И овде ће у последњем реду судити окр. одбор.