Učitelj

399.

А плата учитељска да иде по повишицама, и да је учитељи примају од државе као и до сад, да дакле у погледу величине и примања плате с општином немају никаква посла. То све да се врши преко државне власти. Тим би најважније питање било решено, п не би се општина погађала с учитељем, и учитељ би био осигуран о платом, која му иде по годинама службе. Па и пензија да остане онаква каква је данас.

Овим би се дакле на првом месту осигурао опстанак учитеља на једном месту за много година, можда, целог живота, и ту онда не може бити оне силне трза"вице код учитеља, која обично наступа Августа и Септембра. месеца, када дође време премештању.

Учитетељ тада искључиво ће се посветити школи, јер зна да му је осигуран опстанак и онда ће свом си_ дом прегнути на рад и овај ће му сигурно уродити плолом, док то не би било кад би остало овако премештање какво је данас.

Па и само министарство просвете било би у врло великом добитку, |, послова садашњих смањили би се, и онда би министарство просвете вршило и радило оно _на што је по својој природ упућено, и то је на свестранијем усавршавању школе и свега онога што с тиме у свом стоји. Јер одиста оволика грдна множина, послова, у министарству просвете долази већином од учитеља и оси школе, а такве су природе, да би их комотно могао решавати и сам окр. школ. одбор.

Министарство би тада имало одрешене руке и времена да. унапређује и наставу и по другим чисто стручним школама, па и стални надзор би се могао тада оствариги, а све то ишло би опет у прилог осн. школи.

Па и ово. Годишње се најмање изда 40.000 динара на учитељске премештаје, а та би сума новаца могла, у буџету изостати, па исам персонал министарства. просвете могао би се смањити, и не би св посланици одупирали оволиком броју чиновника, колико их данас има.