Učitelj

САСТАНАК У. држан 4. Августа 1890. год. по подне.

Потаредседник. Пошто записник ТУ. састанка није готов, то предлажем: да се пређе на дневни ред.

Вичу : да се пређе.

Известилац чита: Извештај извештајног одбора о изменама правила «Учитељ. Удружења«. |

Јов. Д. Јовановић. Предлажем да се чита чл. по члан, па тако да се ради док се не сврши сав посао око измена правила „ Учн– тељског Удружења“.

Мих. Чабрић. И ја сам за то, да се не говори у начелу о овоме: већ да одма пређемо на читање и решавање; појединих чланова.

Љубисав Јовановић. Предлажем да се одложи овај посао за до године, по што је врло важан, а учитељк се већ разилазе, шта више неки су и отишли,

Војин Љешевић. Централизација је сметала увек сваком напретку, предлажем, да се овај посао остави за до године; па да се штатути израде и на основи децентрализазије; јер су садања врло назадна. _ ·

Коста Андријашевић. У начелу не треба говорити о овоме, већ треба одмах прећи на ствар. Противан сам предлогу Војина Љешевића., Ми смо мали по броју да можемо извести децентрализацију а и за то, што је скопчано са великим материјалним жртвама.

Потаредседник. Пита скупштину хоћели се ова ствар оставити до године или ће се сад претретресати% Решено је да се правила сада говори.

За овим председник пита: хоће ли се узети за основицу извештај главног одбора Окупштина реши: да се узме за основицу извештај главног. одбора; и да се чита чл. по члан.

Јов. П. Јовановић. Ми смо узели за основицу пројект правила главног одбора. Ја ћу читати, како је одбор предложио, па после мишљење извештајног одбора што смо додали иди изменили.

М. Ивковић. блаже се са Ј. И. Јовановић и тражи да се одма пређе на читање.

Известилац Јов П. Јовановић чита чл. 1.

Скупштина прими чл. |, са изменом извештајног одбора ла место речи: „Србији“ стоји „Српски.

Известилац чита чл. 2.

Мих. Чабрић. примећује; да ваља, додати: «Ширење просвете у Српству“.

бо

УЧИТЕЉЕ 8