Učitelj

РАД МЕСНИХ ЗБОРОВА

београдског учитељског збора. ЗА 1890—91 школ. год.,

—=~ле—

Састанак Т. држан 23 септембра 1890 године, ради избора нове зборске управе.

По предлогу Уроша Благојевића, председника, збора, Мих. Јовића и М. Велицког — збор је решио: да се избор управе изврши тајним гласањем. Апсолутном већином гласова, изабрлт је тајним гласањем, за председника Удош Благојевић, дотадашњи председник. Тајним гласањсм бирано је и остело часништво збора.

Између Јов. Лазаревића и Светозара Вучовића, кандидата за потпредседника, био је поновни избор (ужи) и изабрат је Јов. Лазаревића дотадашњи потпредседник за потпредседника, и то већином гласове.

За остале чаанове управе. изабрати су ови: Свет. Вучовић, "Стапиша Стачишић, Павле Шарчевић и Савка Поповићева, Вучовић је благајник а Станишић деловођа збора.

Састанци 11 — ХУГ. ; месеца Октобра и Новембра 1890 год:

На 15 зборских састанака у Октобру и Новембру — збор је израђивао «програм за основне школе«. Тај је програм и оштампон у »дневном листус, „Учитељу» и «Просветном гласнику. 'Збору је цељ била та, да једном изради програм за осн, школе, који ће бити што краћи од старога а да обухвати што нужпију и потребнију наставну грађу. Пошто су на овим састанцима учествовали 52 наставника и пошто је било дуге и живе дебате, то говори појединаца нису ни могли улазити у записник, јер; би врло дуг био. Сав рад: зборски по овој стварп отштампан је као што је горе поменуто у виду новопзрађеног програма а главније ствари, у којима се наставници са својим мишљењем разилазе, такође су обележене у штампаном програму као одвојено мишљење.