Učitelj

436

Наредбе и заповести тако удесити, да детету не остане места за јогунство. |

2.) Код рано развијене деце, разлозима отклонити то зло и учинити их као својим пријатељима. Е

3.) Милом и лепом речју, но не сувишном њежности.

Са ово неколико редака намерна сам да се помогну тдекоји учитељи и родитељи, и ако то није научна педашка расправа, ипак су окушана средства, која, ако се употребе као што треба, свакоме ће донети плода.

Богатић, 1891, Анђелија Спајићова.

= ==_-_________

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД.

ИМ

Шта деда деци приповеда. Пише Јован П. Јовановић, штампарија Ж. Радовановића у Нишу, 1891. год. Цена 30 п. Књига има 92'), табака мале осмине.

Пре неког времена изашла је књижица за децу под горњим именом. Да је прикажемо читаоцима и да о њој рекнемо коју.

У књизи има свега 9 причица и то: 1. Црква Заова, 2. Оловак, 3. Велебиље, 4. Шта је то доброчинство, 5. Шта је то родољубље, 6. Не једи зелено воће, 7. Како се дрво храни, 8. Не буди брз у говору и 9. Неваљала деца, (Приче 2. и 3. штампапе су први пут у „Малој Србадији« 1886. год)

По нашем мишљењу књига за децу писана треба да има ова ава главна циља: да децу чему научи и поучи и да код деце отвара вољу за читању књига. И која књига постигне то у већој или мањој мери, та је добит већа за дечију књижевност.

Књига којој име горе исписасмо, према овом гледишту, до"бит је за нашу саромашну дечију књижевност. Али, читајући ову књижицу, баш по где где опажа то што год што не иде глатко. У осталом, то је обична ствар, код почетничког рада, не само у књижевности него и у другом послу. Н. пр. посао израђен руком каквог вештог мајстора, одмах чини пријатан утисак и што га човек више посматра, све више лепоте и доброте, све више Финеса и воштине, у раду налази, На против почетнички рад и ако на. први поглед чини добар утисак и ако му се види добра израда,