Učitelj

48 мисли о школској дисциплини Лио ПИ ВИЈВ ка

и Весну мислим, да их је требало изоставити, јер су, ако ништа друго, за науку као српска божанства под великим питањем. Што се пак за старе Србе вели: „Куће су градили далеко једну од друге око река и по шумама“, биће мало незгодно речено о земљорадничком народу, и то би пре лодносило о народу ловачком. (СВРШИЋЕ СЕЈ Љуб. Јовановић ПРОФЕСОР.

Мисли 0 школској ДИСЦИПЛИНИ (по немачком — главне мисли проф. д-р. Г. Хергла) од С. Д.,; Просв. Гласник, свеска четврта, амрил, 1891, Београд; на странама: 199., 200. и 201.

|

Већина » Мисли о школској дисциплини“ од Г. 6. Д. — одпосно про. д-р. Г. Хергла — на свом је „месту и могу их похвалити, с „ведагошке стране, али их имаи таквих, са којиха се не слажем, и мислим да су по= грешне. Ван спора је то — да је школска дициплина једно од врло важних питања у педагодији и с тога је са свим умесно исправљати и погрешке ситније природе, које се појаве приликом расправљања, поменутог питања, То имам на уму и мислим, да нећу погрешшти, ако кажем са чим се не слажем од онога, што је изнето. Али да би моје мишљење о појединим стварима сваком што јасније било, "мораћу казати најпре нешто о задацима и срествима школске дисциплине, како би се из тога могли видети моји начелни погледи на школску дисциплину, па ћу онда казати, које ми се умисли о школској дисциплини» не допадају.

Кад су ђаци доведени у школу и предани учитељу да их учи ономе, . што су науке о васпитавању прописале, онда о задацима школске дисци-

плине треба тврдити ово: # Задатак је школској дисциплини да створи такве погодбе, под којима "ће ученици за време предавања (учења) бити с мислима на оном предмету, о ком учитељ говорио буде. Ово би се и овако могло рећи: треба створити такве прилике, да ученици ва време рада пазе на све, шта учитељ у школи објашњава и пита — дз прате сваку мисао његову. Овај део школске дисциплине многи називају унутрашњом или духовном дисциплином, а све остало називају спољашном или телесном дисциплином. Задатак је дисимилини да ученике учи и навикава на. пристојност · према учитељу на часу и где се год са њим сретну; на пристојоост према, свима стваријима, ако би се срели у школи, У дворишту, на сокаку, КОА куће и т. д.; на пристојност ученика према ученицима — такође свуда где се сретају. С овим задатком стоји у вези и ово: да шкоска дисци-

,