Učitelj

ГЛАСНИК

4

ДЕ 4 ТЕ ИО ПОВСЕ

од

јрет. М. МИЋА

игру треба простора 10 до 15 метара у дужину и бар два метра у ширину. Простор је најбољи, ако је раван, и ако је обрастао кратком травом. — Ову игру играју и одрасли и они неодраслији, ал увек вршњаци. Број играча је произвољан, као год што је све једно, ил био паран број ил непаран. Ал, ако је играју мање од четворице њих; није добро, као год што није угодно, ако је играју више од 6 играча. — Никаквих нарочитих . справа не треба за ову игру; ну при послетку нужна је капа, где је меки шешир од штофа врло неугодан, а сламни шешир, не може никако ни да поднесе. Фес, шубара и шајкача су најбоље капе! — Ова се игра игра увек кад само није јако влажно, или јако ладно време, највизце пак с пролећа. и јесени. Игра се са интересом, и траје прилично дуго.

ж ж ж

8. Јениџајес велико. (Прибележено у Трстенику и Крагујевцу). За. ову

Прво се одреди, ко ће да уги, и то или ватањем на штап, на пруг дугачак, или извлачењем сламака, где је једна најкраћа, или једном рђавом практиком, а то је шорањем капа. За овај начин поређају сви капе у ред, па их шорају десном ногом, и то сваки по три пут, шорајући увек даље оданде, где је капа пала, па ко отшора најмање, тај уги. — Тад тај, што ће да уги, одреди, којим ће редом да га прескачу; обично најтрапавијега и најнеокретнијега оставља за последњета. По том се отпочиње игра.

Онај што уги, уги на сред игралишта. Остали се затрчавају редом, сви најпре с једне стране, и прескачу га, одупирући се рукама о његова

УЧИТЕЉ 14