Učitelj

новосбти. 171

А а И Зи ИН

080 Та

Српски учитељски конвикт у Новоме Саду 1), Под овим именом постоји од почетка 1890. године у архидијецизи карловачкој и митрополији српској (која обухвата крајеве: Банат; Бачку, и сву Хрватску и Славонију) законом ујемчено учитељско друштво, коме је цељ, да оснује Фонд из којега ће се издржавати деца учитељска, (мушка и женска), која се буду учила на средњим и вимим народним школама у Новоме Саду. Деца ће та имати бесплатно или по. врло умереној цени: стан, огрев, осветљење, храну, а у случају болести и лечење, и стојаће под надзором стручних надзорника. ;

Овај Фонд има се прикупљати из уплаћених чланарина, из камате на улоге, из приноса самих питомаца и из добровољних прилога; а завод се има отворити после пет година, т. ј. почетком школске 1895/6 године.“

Чланови се деле на осниваче, потпомогаче и. почасне

Оснивачи могу бити сви учитељи Срби и Српкиње, православне вере са основних и виших народних, вероисповедних или комуналних“) школа.

Потпомагачи могу бити сви други Срби и Српкиње из овог опсега, који приложе на ову цељ најмање 5) Ф,: а почасни су ови, које за то изабере скупштина и који се ма у ком погледу покажу заслужни за ово друштво.

Оснивачи (учитељи) плаћају за пет годипа дана по 39/, (постотка) на своју редовну плату, које могу и у једанпут уплатити, а могу то му рат тама од три месеца, уплаћивати. Они имају у скупштинама решавајући и саветујући глас и управљају Фондом и имањем путем свога управнога, одбора, кога сваке године бирају из своје средине. Потпомагачи имају само саветујући глас у скупштинама.

Скупштина ће одређивати сваке године, према снази свога Фонда, колики ће број питомаца бити и колико ће, бар'у почетку, који плаћати на рачун свога издржавања. За почетак ће се врло мало њих моћи бесплатно. примати. Ако се на расписан стечај не би пријавило толико учитељске деце (од чланова оснивача) колико је скупштина одредила, онда ће се примати у завод и деца чланова потпомогача.

Друштву је стално место у Новоме Сада: ту држи своје одборске и скупштинске седнице.

1) На молбу нашу да пам се пошаљу правила и, ако је могуће, кратак извештај о овом конвикту, послао нам је г. Аркадије Варађанин овај опширнији опис постанка и напредовања учитељског конвикта. Захваљујемо т. Варађанину на овоме, а учитељима скрећемопажњу на ову ствар, која би требало и код нас да се покрене. — Ур:

2) Вероисповедне се школе и учитељи зову они, које издржавају црквене општине м просветни народни Фондова у Ср. Карловцима, а кумуналне, које издржавају политичне општине 'и државна благајна.