Učitelj

новости 178

му подмлатка и да млого олушевљеније пријања за свој свети позив онда, кад га не море бриге за срећу и будућност његове рођене дечице, па с тим мислима понет износим ове ретке.на углед и пример и оној браћи преко Саве и Дунаве, с молбом да прихвате ову мисао и да је прошире међу садруговима тамо, те да и они на овај начин спреме својој деци лепше дане и сјајнију будућност, и народу своме привреде веће моралне користи на оне жртве, што их он прилаже за своје боље просветно стање, Нови Сад, на Крстов дан 1891. А В.

Гутшобоља. Овога месеца на више места у Србији појавила се опасна. гушобоља код деце. Школе су због тога распуштане где год се (болест појавила. У Београду прво су распуштане осн. школе, а за тим и гимназије, Виша жен., шк. Учитељска и Велика школа. У Београду нису осн, школе никако радиле друге половине овога месеца. Тако је по свој прилици, било и у Нишу, Пожаревцу и још неким местима.

Овој школској години као да је суђено, да је прате све неке незгоде за нозгодама. Почетак јој је бар такав. Прво се одоцнило с премештајем учитеља, а то је знатно утицало на рад у осн. шк. за тим сви с новим програмом одоцнило, и то је знатно утицало на рад у осн. шк. јер учитељи ни до краја октобра нису знали да ли да раде по старом или по новом програму; после тога, сметње је било и у томе, што није било потребних књига за осн. шк, и, поврх свега тога, дошла, је гушобоља, која, је покосила многу децу и због које су школе много дангубити морале.

Не дао Бог да овакве неприлике и даље прате ову шк. год., нити да. још коју овако почињемо. Можда ће се и после свега овога опет до краја. године постићи довољан успех, али то ће бити само с напрезањем и извес-

ним рђавим последицама.

д.

Винодељско-воћарска школа у Крајини. — 20. октобра ове год. отворена је у Букову, код Неготина, винодељско-воћарска школа. У ову школу примају се младићи од 14—18 год, који су земљораднички синови, који су свршили с добрим успехом основну школу и који су телесно здрави. Ученици ове школе издржавају се о државном трошку (у интернату). Ово је данас после Ратарске школе у Краљеву, друга пољопривредна школа у Србији. Сам назив њен казује која ће се грана пољске

привреде нарочито у њој изучавати.

Д.