Učitelj

ШКОЛА У ЈАСНОЈ ПОЉАНИ

2 | довољна. «“ Нико ништа не разумеваше. Почеше говорити бесмислице. Учитељ пристаде с њима.

Учитељ. Шта је било немогуће2

Хтео је, да му ученици одговоре, да је било немогуће избројати ваљушке. Један ученик, Богословија је немогућа ствар.

Други ученик. Веома сиромашан је немогуће.

Опет прочиташе, Тражише ревносно баш ону реч, која је нужна била учитељу, и изређаше — све, само остаде реч: ризбројати,» која се баш и тражи. Ја (учитељ им бејах ја) опет не хтедох одустати, те они раставише сав период, али тада разумеше још горе него онда, кад је поновио први ученик, У осталом, и није имало шта да се разуме. Нехатно сложен, растегљиви пориод, који ништа и не даје читатељ), у суштини је значио оно што је рекао први ученик: «народ сиромашан и несит гутао је ваљушке,“ —_ више ништа ни писац није хтео рећи. Ја сам се борио само за облик, који беше лош, и тражећи њега изгубих цео час, а с њим заједно упропастих почетке дечијег разумевања. Један пут сам се тако исто узалудно мучио око тумачења речи оруђе. Истога дана на часу цртања, ученик 4. жаљаше се на учитеља што захтева да напишу на вежбанкама: »Ромашкино цртање“. Оп говораше, да сами ученици цртају на вежбанкама а фигуре је измислио Ромашка, и зато не треба написати цртање већ састав Ромашкин. На који је начин он схватио ову разлику појмова, и како они измисле уводне реченице у њиховим саставима, — ва мене је тајна, у коју је боље и не дирати.

Веома је практично да се ученику даје могућности, да може из општег смисла речи и реченица задобијати нове појмове. Један пут чује или прочита неразумљиву реч у разумљивој Фрази, други пут у другој Фрази, им он се полако упознаје са новим појмом, па најпосле га и употреби као реч у реченици, те тако и реч и појам постану његова својина. Има много и других начина. Али нарочито давати ученику нове појмове и речи, по моме уверењу, то је и немогуће и нагло, као кад би дете учили да иде по законима равнотеже. |

Сваки покушај у овоме смислу не доводи већ удаљава од одређене цељи, као што би невешта рука човечија уништила цветак, кад би пскушала да га пре времена развије, извлачећи му листиће из пупољка.

ТУ. Писање, граматика и краснопис.

Писање се учило овако: ученици су једновремено учили познавати и

цртати слова, слагати и писати речи, разумевати оно што су прочитали и г .

писати реченице. Они се обично начете око табле, поделе је кредом на.