Učitelj

|

19 ЗИМЊЕ И ЛЕТЊЕ ШКОЛЕ

изпа, извадих и почех куповати колаче, купижи пођох. А видео сам још на кули иде човек и гледа не гори ли где. Свршио сам о Тули“.

На задату тему о житу, написао је Феђка (ученик најстаријег разреда има 10 година) овај састав:

» 0 житу,“

„УКито расте из земље. Најпре оно бива зелено жито. А чим порасте, из њега израсту класови и њих жању жене. Још бива жито као трава, па га стока једе врло добро.“

Он је свршио опис жита, али је био веома незадовољан што није умео боље.

(НАСТАВИЋЕ СЕЈ

ЗИМЊЕ И ЛЕТЊЕ ШКОЛЕ.

Господин министар просвете ставио је два питања у дневни ред рада девете учитељске скупштине. Једно је питање о томе: шта се може учинити за утврђење и унапређење изученога у основној школи код оних ученика, који не продуже школовање; а друго: шта се може учинити за раширење писмености тамо, где се са којих год разлога не може отворити редовна основна, школа '

Обадва ова питања стоје у јакој вези међу собом и министар је добро учинио, што је за најбољу расправу обадвају одредио награду. Ја држим да ће ова питања колико својом важношћу, толико и интересовањем највишега просветнога тела, покренути многе учитеље на размишљање и расправљање истих Да бих од своје стране колико било припомогао, да ова питања писци расправа што боље пречисте и расветле, ја износим своје мисли под горњим насловом.

Од како сам учитељ, а особито кад сам био сеоски учитељ, често ми је на ум падала мисао, да наше основне _ школе нису уређене добро. Нарочито ми је за ово давало повода : неуредно похађање школе сеоских ученика у радне летње дане и жалба родитеља. на школу што им одузима радну снагу; као и то, што сам се уверио код најбољих ученика, да.