Učitelj

390 КЊИЖЕВНЕ ОЦЕНЕ

се пак позабавити мало више за једну упозамашну погрешку и крупну неустину» по речима г. Којићевим. Та крупна неистина састоји се у томе, што сам поменуо како уоко Јужне Мораве а нарочито око Алексинца сеје се само дуван», па вели, да то није истина. Ту се сеје све што у другим окрузима, а дуван сесеје највише — кад се упореди с другим окрузима“. Ето то су речи г. Којића. Ја не могу да будем на чисто с тим господином, који сме тако отворено неистину да тврди, да сам само то рекао, па још даље иде и вели како се тамо сеје све као и у осталим окрузима. Држим, даће довољно бити ако испишем цело место, кад га, је г. Којић намерно изоставио, само да би могао згодно употребити речи »позамашна погрешка и крупна неистина“. На страни 20 «Атласа« стоји од речи до речи ово: «Народ у овом округу обрађује земљу и гаји стоку. А око јужне Мораве, нарочито око Алексинца сеје се само дуван“. Да је г, Којић имао на уму објективну критику, он би то место тако и исписао, а не би изостављао оно што му није у рачун ишло, па би ме бар софизмом могао нападати за реч „само“, али авако је и овде проговорила субјективност.

Код топличког округа замера што сам о свршеном боју на Каменици казао „кад је за тај догађај чуо паша, нареди да се од српских глава начини споменик.“ Г. Којић за то вели „То значи да паша тада није знао ништа за, бој, него је доцније чуо; а то није истина!« Знао је паша за бој, господине, али је он у то време био у Нишу, а свога потчињеног са, једним оделењем упутио Каменици, па кад је чуо за цео догађај он је онда наредио да се од српских глава, за које је добро плаћао, направи Ћеле-Кула. Имаће дакле разлике између речи «бој« и „догађаје.

По г. Којићу једна је од крупнијих неистина, што сам казао, да оба, крака реке Нишаве извиру из Балкана. Да би то потврдио, г. Којић продужује »то није истима. Један крак извире изнад Цариброда са више речица, које долазе чак од Драгомана и Три Уши, а други већи крак, извире далеко од Балкана, на нашој граници према Дешчаном Кладенцу.“ Да сам сам удешавао, да се г. Којић овако својим речима, бије, неби ми испало ва руком. Он вели, да један крак Нишаве извире чак око Драгомана, па још мало даље око Три Уши, а заборавља, да су «Три Уши« и „Драгоман“ „Западни Балкан“ који се везује на нашој граници са Старом Планином. То исто вреди и за други крак, који такође извире из Балкана, јер Западни Балкан протеже се у два правца, на северни преко Три Уши и Драгомана ка Старој планини, пи на јужни преко Витоша ка Власини и Руј планини. Дакле да ли је то неистина рећи, да Нишава са своја два крака извире из планине Балкалпа.

При завршетку пак, г. Којић пропраћа критички цео преглед Орбије и замера. што сам и ту неким другим редом помињао реке, планине ита. а нисам зато стављао питања, Како се у овом делу не износе земљописне грешке, већ само неко мишљење г. Којића, то ћу га на томе и оставити,