Učitelj

414 Гласник

дао поводом резолуција, које су му поднете од последње учитељске скупштине. Као већа измена и новина је то, ште ће се завести сталан стручан надзор. Остале појединости за сад нам нису познате.

Ове измене биле би сигурно поднете у скоро народној скупштини, да г. министар сад не осуствује. Но г. министра Андру Николића задесила. је велика несрећа, јер су му од гушобоље умрла сва Дд детета, и услед тога он је био поднео оставку, која му није уважена, него му је дато осуство за три месеца. Заступник министра просвете, г. министар спољ. послова, како смо дознали, не мисли бим да изнови скупштини поменуте измене закона о осн. школама. И тако једно због поменутих узрока, а другом због тога, што је влада га ову скупштинску сесију спремила врло много других законских предлога — измене закона о осн, шк. неће бити ни из"ношене пред ову сесију народне скупштине.

Но како ће, можда, после ове сесије, а до идуће школске године, бити један ванредан савив народне скупштине, то је могуће, да ће се онда изнети и измене закона о оспов. школама, те ће опет идућа школ. година. имати већ нов закон о основ. школама.

Ми ћемо се побринсти да савнамо подробније које и какве ће главније измене бити учињене у закону и о њима ћемо у своје време проговорити опширније. А добро би било, кад би министарство просвете само предало јавности пројект спремљених измена закона, како би се с више страна и на више начина чула мишљења о томе и како би се могло после узаковнти онако како је најбоље и најкорисније. Д.

Стечај. — Извештени омо, да исти узроци, који су задржали измене закона о осн. шк,, задржаће и избор кандидата учитеља, који ће се шиљати у стране земље ради свог усавршавања, по објављеном стечају. Избор ће се извршити тек по повратку г• министра просвете.

Како смо сазнали, на овај стечај јавило се око 90 учитеља.

Учитељски дом. — Пожаревачки учитељски збор покренуо је мисао. о подизању Учитељског дома, по примеру српског учитељског конвикта у Н. Саду, о коме смо донели извештај у 2 свесци овог листа (стр. [11]. Шта се буде даље по томе радило, јавићемо читиоцима у своје време.

Сем тога на томе збору покренута је мисао о установи окружних | аиколских одбора, који би се старали о унапређењу школа у округу.