Učitelj

ГОВОР О ЈАНУ АМОСУ КОМЕНСКОМ 189

Ако бисмо упоредили Бекона, Ратиха и Коменског као педагоге, онда бисмо то најбоље могли у слици овако преставити:

Кад би Бекон био дубоки испитивач на пољу астрономије, који испитујући сунце налази да су и све планете па и наша земља округла, и да се око њих може меридианом обићи; када. би Ратих био први смеони путник, који се креће да у правцу севернога пола изврши Беконову мисао и који због невештине остаје са својом лађом у вечитом снегу и леду: онда би Коменски био путник, који, усвојив сва Ратихова начела, измишља многа друга за која Ратих није знао, удешава своју лађу и снабдева је са многим угодностима — које је Ратих превидео — онда би он био путник, који сретно приспева па северни пол. |

Како је Коменски обилат писац, како је духовит педагог, може се видети и у другим школским ситнијим питањима, са којима се ми и данас у јавности бавимо и о којима је његов суд и данас потпуно тачан. Тако говорећи о школским књигама. Коменски вели:

— Књиге су школске двоје, једне, које се ученицима дају. у којима мора бити на длаку све јасно назначено, што се има, те године изучити; а друге за потребу учитељима, као упутство, како ваља са ученицима поступати. » у

А за учила каже, како их треба раније припремити онако, као што апотекар спрема своје лекове, који не трчи у шуму да копа биљке онда, када лек треба направити.

Комевски се сетио п школскога надзора и његове идеје о томе и данас могу послужити као углед свима народима. јер се за најбољу врсту надзора и данас сматра овај Коменсков захтев:

— Окрузи су дужни одредити надзорнике, који ће читаву обуку руководити, како би све ишло уредно и по закону."

Његов добри и истински побожни дух изрекао је још много хуманитарних начела, која ће служити и потомцима нашим као идеал на пољу школе и наставе Између осталих ја ћу споменути само два:

— Да се људи, којима је Бог дао имања, а немају дечице, наговарају од свију власти, да сироте усињују и у школу шаљу, а ако не послушају, да их држава натера."

Па није се само сиротиње сетио овај велики васпитни про-

рок! Овај побожни владика, овај одушевљени паћеник разумне побожности, коме је свака реч везана за Бога, коме је циљ