Učitelj

192 ГОВОР О ЈАНУ АМОСУ КОМЕНСКОМ

дањим педагозима, и ако је својим педагошким начелима, постао праотац данашње науке о васпитању и садањега уређења основних школа; опет је од тога бегао, тражећи непрестано неко узвишеније место, неко шире и светлије поље своме ђенију. Подижући се и својим паћеничким животом, и својом безграничном љубављу, и својим обилатим знањем далеко изнад живота, љубави и знања свога времепа до престола небеског; он је, кад није могао своју домовину, читаво човештво желво повући са собом на висипу божанства.') Тиме се даје и протумачити оно његово бегање од «бантања са сувопарним речима.» како он сам назва своју Јану-у и своје педагошке радове; то нам само може и објаснити оно његово одушевљење за Пансофију (свезнање), са којим је до смрти неуморно покушавао да изврши оно, што никад нико, није могао извести.

Разгледајући Коменскова епохална, педатошка. дела, човек и нехотице мора поверовати његовим речима: да је била воља божија, што му је дала срце, које је жудело да помогне општем благу. Мора са њиме заједно изјавити благодарност Богу његовим речима: Господз, Боже наш. све ово благо, што смо га приправили за грађење храма, светом имену твоме, из твоје је руке и све је твоје.»

Или зар се може друкчије разумети оно огромно педагошко знање, она неисцрпна ризница васипштања, којим су се служили и којом ће се служити нараштаји васпитача и педагога, у свима важнијим школским питањима 7 —

Приберите све важније педагошке радове његове и ви ћете у њима наћи правилно охваћена и решена. питања, која и данас занимају највеће умове на пољу васпитања !

Хоћете ли о могућности васпитања, којим су питањем од Коменскога до данашњих дана занимао сваки скептик, трудећи се да паслеђем и разноврсним утецајима порече основу читавој науци о васпитању; — Ако то желите, онда прочитајте: Информаторијум Га. ТУ.. где ће те наћи ово:

«Ако је дојиља окужена, јавном или тајном болешћу, онда, она прелази на дете; ако је пак гневљива, страсна, пијаница, опда ће ове неваљале особине пренети на децу, која ће их са, млеком усисати»“. — Додајте томе још ово његово праведно гледиште из Дидактике Магне:

)) Тиме се само може и разумети његова неограничена љубав и ревност у стварању основа и правца друштва Слободнихи Зидара, које данас распрострто по целом земљом шару ширећи: патриотизам, хуманитет, слободуми просвету) слави исто овако име Амоса Коменског у свима слободно-зидарским ложама без

_ разлике вере и народности !

Ма

с сва раја а

па ово Кар