Učitelj

828 НЕШТО ИЗ ШКОЛСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

то питање чешће спотицати. Сваку рђаву појаву треба у почетку, док је још у клици, угушити. С тога је потребно одмах у почетку обратити особиту пажњу на уредно долажење ученика у школу, пошто је најпре обраћено довољно пажње на њихово уписивање за ученике. На уредно долажење ученика у школу треба још у почетку опомињати и ученике и њихове родитеље, најпре приватно, лепо и пријатељски, па, онда службено, благо, напомињући законске последице. А ако ни то не помогне, онда треба са свом строгошћу и доследношћу употребити најстроже казне, које су прописане за ученичке родитеље, кад неуредно упућују ученике у школу. Кад ученички родитељи још у почетку школске год. увиде да се деца морају уредно слати у школу, јер се школски одбор не шали, и кад осете казне, које се над њима поступно, али и доследно извршују, они ће онда уредно упућивати своју децу у школу, поред осталог и с тога што ће им се досадити плаћати казне. Ово ће чинити нарочито они родитељи, који имају иоле могућности за, редовно школовање своје деце. Биће и таквих родитеља, који неће послати своју децу у школу ни после пријатељских савета и напомена, ни после благих опомена, па чак ни после најоштријих казни. Такви родитељи обично немају могућности за школовање своје деце и ништа их на то не може натерати. кад општина, односно држава и у опште друштво не осећа потребу да се стара о школовању своје сиротиње. Они никакву казну не осећају, јер су материјалног стања сиромашног, па нема могућности да се изврше над њима новчане казне, које им је школски одбор изрекао за неуредно упућивање ученика, у школу. Поред тога ту је и закон непотпун, јер се новчана казна не може заменити затвором. А сиромашно материјално и инокосно задружно стање родитеља противи се школовању њихове деце. Децу таквих родитеља није требало ни уписивати у школу. Ту је школски одбор погрешио при уписивању деце у школу, што се није користио прописом чл. 28. закона о основним школама, него је уписао и децу по све сиромашних и инокосних родитеља.

Сад да видимо како се примењује чл. 39. закона о осн. школама, у коме су прописане казне за ученичке родатеље. Тај члан закона у целини с доцнијом допуном гласи овако:

«Све неоправдане изостанке учитељ је дужан саопштити школском одбору на првој седници која се састане, пошто су таки изостанци учињени, а школски одбор ће родитељима или стараоцима ученика изрицати казне. За неоправдане изостанке казниће се родитељи или стараоци, први пут опоменом; други