Učitelj

ПРЕГЛЕД КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ | 841

самом ушћу Саве у Дунав. Испричај, шта још има знатно у Београду и око њега !

Ниш је — по величини — друго место у Србији. На којој је реци Ниш» — У њему има тврђава, а око њега и велико родно поље.

Које је главно место у подринском округу 2 Које је окружно место у подринском округу :

Како се зове она варош, у којој се родио кнез Михаило 2

Како се зове окружна варош моравског округа;

Да би се поновило и о заслужним јунацима Србије и да би се могла, чинити са ученицима брза понављања на крају општег прегледа, врло је подесно употребити за то места појединих наших јунака, на пр:

Како се зове округ у коме се родио Карађорђе % У ком се месту и округу родио кнез Милош Где се родио Хајдук Вељког Где се родио Синђелић 2 Испричај што годо Карађорђу, Милошу, Синђелићу и т. д.

(Оваква питања држе ученике у јакој запетости за све нечим новијим и новијим, а на тај се начин одржава и пажљивост код ученика, која је веома потребна за жељени успех).

10. Манастири. — Који су манастири у округу подунавском 2 Ко је од јунака сахрањен у манастиру Раковици % Који су манастири у крагујевачком округу У ком се манастиру миропомазао наш Краљ» Који је манастир близу ичег У ком је округу манастир Раваница, а у ком Љубостиња 2 Ко је подигао Раваницу, а ко Љубостињу % Ко је подигао манастир Манасију поред реке Ресаве: Поброј још који манастир у Србији! Каквим се знаком бележе манастири на мапи2

11. Народ. — Шта смо ми; (Ми смо Срби). У Србији живе сами Срби од најстаријих времена и говоре чистим српским језиком. У југо-западном крају Србије говоре мало отегнуто и то се зове: јужни сраски говор. Како говоре код нас2 Срба има и ван наше Краљевине, али њима владају други народи. |

ПШав. С. Шарчевић. УЧИТЕЉ.