Učitelj

РАД ДЕВЕТЕ УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ 65

тањима, која бих ја у свом говору изнео, и како ми сад имамо доста других важних џитања да расправљамо, а времена немамо много на расположењу — то мислим да у овом предходном раду будемо што краћи. И зато ја, отварајући ову девету учитељску скупштину, молим вас, да одмах приступимо раду и то прво, избору скупштинског часништва, по чл. 38 Аруштвених правила. — Скушшитина прима.

Председник Глав. Одб. моли да ко год из скупштине кандидује 4—5 лица, која ће контролисати гласање.

В. Љешевић мисли да би требали изасланици зборова да се сложе, па да они гласају.

М. Станојевић предлаже да председ. Глав. Одб. кандидује лица за контролисање гласова,

Скупштина прима.

Председник кандидује: Јов. Поповића, Ж. Милојевића, Ник. Ђорђевића и Јов. Максимовића. |

Скупштина прима.

За тим се приступило гласању. По свршеном гласању, председник објави да је М. Јовић добио 119 гласова, а Арса Пантић 47 и још неколико њих добили су по неколико гласова. Према томе је, по нашим правилима, први председник, други потпредседник.

М. Јовић молим г. Пантића да. заузме своје мезто. Пантић излази и заузима своје место.

Председник Јовић. Захваљује скупштини на поверењу и изјављује, да ће се старати да ред на овој скупштини тече што правилније и брже. У колико, вели, ја не будем могао или умео, држим да ће ме потпомоћи чланови ове скупштиие, који као наставници имају да спремају омладину српску, па ће, надам се, моћи и умети потпомоћи, да се свака страст стиша, а неправилност сузбија, На тај начин моћи ћемо радити онако, како раде добри наставници у својој школи, сузбијајући све незгоде и неправилности. (Кивео !).

Потпредседник Пантић такође благодари скупштини на. поверењу и вели, да ће се трудити да то поверењо оправда. А да би се то постигло, вели, разуме се да то не зависи само од мене и г. председника, него од свију вас. (Живео!) -

Председник. Браћо, изасланик Савеза хрватских учитељских друштава из Хрватске, г. Даворин Трстењак жели да поздрави скупштину.

Даворин Трстењак. Славна скупштино! Драга и честита браћо! У име савеза хрватских учитељских друштава, ја вас срдачно и братски поздрављам ! (Живео !)

Хрватско учитељство прати с љубвљу ваш напредни рад, оно св искрено радује сваком вашем напретку, вашој будној учитељској свести, вашем јаком уједињењу, вашем учитељском поносу; јер што год је вама мило и драго, то је и нама свето. Оветиње ваше ми не само да поштујемо, него им се и клањамо; јер слава ваша и наша, је слава. Ваше невоље и

УЧИТЕЉ 5