Učitelj

66 | УЧИТЕЉСКО УД

РУЖЕЊЕ

наше су боли; јер крв није вода. (Бурно живео! — Говорник узбуђен, и потресеним гласом наставља).

И вама српским, и нама хрватским учитељима једна је заједничка узвишена и света задаћа, коју треба да напишемо златним писменима на свој учитељски барјак: на име, да у духу народне слоге народ просвећујемо, народне опреке ублажујемо и уклањамо, па да овако радимо на просветном пољу за своје учитељско, књижевно и културно јединство. (Живео !)

Дижимо дакле тај свој просветни барјак високо, јер просвета ће све међу нама изравнати; из просвете процвета. ће нама непомућена братска слога и љубав; из ње огранут ће нама лепша и славнија будућност. (Го'ворник још више узбуђен, са сузним очима и грцајући од узбуђења наставља говор. Скупштина се утишала и само узбуђена срца у грудима бију, а очи, испуњене сузом миља, дају видљиве знаке братска осећања).

Ми смо учитељи позвани, да народу у свему предњачимо. пак му будимо и у том најсветлијим огледалом.

У том духу шаље вам, драга браћо, Савез хрватских учитељских друштава у белом Загребу, т. ј, цело хрватско учитељство, срдачни и братски поздрав, и жели да се овај ваш рад окруни што краснијим успехом на понос српском учитељству, а на славу и вашега и нашега народа, и да, | Бог благослови ваш племенити рад. Живели! — (Бурно: Живео ! Живели

Хрвати |!)

Милан Кобали. После тако лијепих и красних братских ријечи мила, пријатеља и колеге Трстењака, тешко ми је већ што више исказати и от_крити браћи својој, али ја ћу ппак нешто рећи. — Кад су Хрвати ВИ та у бијелом граду Загребу збор зборовали, а 1874 г. у Петрини овакав скуп имали, онда су и дични синови ове земље, ваши дични преставници, посетили наш скуп. (О тога хрватско пучко учитељство и хрватски учитељски · збор једва су чекали да вам врате љубав за љубав и мило за драго. Па у то име ево и мене и мога пријатеља Јосипа Кирина да будемо учесници у вашој слави, у вашем раду. (Живели |)

Мила, браћо, ми вам не носимо ни сребра ни злата, јер тога у нас пучких учитеља нема; али вам носимо оно, што је вредније од сребра и злата, а то је братско срце, пуно жеља за будућом срећом и вашом и нашом. Примите, браћо, наш искрени поздрав са жељом, да Бог благослови ваш рад, те да буде успјешан на славу и на част српског народа и српског учитељства. Неумрли дух славног вашег и нашег Доситија Обрадовића бди над српским и хрватским учитељством. Живело српско и хрватско учитељство ! (Живео, живело учитељство српско и хрватско ||

Председник. Браћо! — Може бити да нећу умети тако лепо исказати наша осећања; може бити да нећу моћи, да нећу имати речи, те да. искажем све оно, што наша срца осећају у овај мах, и што се на свима 3 валим очима примећује, што се на сваком вашем лицу види; али, господо, "мислим, да наша браћа изасланици Савеза хрват. учит. друштава и браћа.