Učitelj

РАД ДЕВЕТЕ УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ 67 изасланици Педаг. књижевног збора, неће нам замерити, нарочито мени, што нећу умети све што осећам тако лепо и исказати.

Доиста, браћо, српски и хратски народ, као што је г. Трстењак казао, то је једна крв, један народ, народ, који је био тако несрећан да га је верско и политичко име поделило. У том народу мало је било свесних патриота, да би оно што нам је заједничко и једно претпоставили другоме. У оно време кад је требало образовати један силан народ на Балкану, који би могао доиста извршити своју мисију, у то време није било заједнице, није било свести о јединству. Али у садање време, у Х1Х веку, кад је просвета, одагнала онај лед, који је на срцу био, кад су просвета и култура доказали да је сасвим друго вера, а друго језик и народ, у то време није ни чудо, што се почиње јављати баш код учитеља, жеља, да се стане на пут шовинистичким нападима браће на браћу. Учитељи српски никад нису могли о Хрватима друкче рећи, него да су нам то браћа, па су тако и ученицима својим казивали. И Глав. Одбор Учитељског Удружења, уверен у то, сматрао је за дужност да пружи руку браћи својој. Ја. сам, браћо, дубоко потресен, што видим да је та рука, нашој браћи пружена, срдачно и братски примљена, (Живео |). Браћо, ја желим да учитељство српско и хрватско, да“ наставници и васпитачи оставе на страну све размирице, па да имају на уму само једно — да смо ми браћа, јер крв није вода, и да сви тежимо једном циљу, а тај је — одбрана нашега, народа од свију страних напада ! (Кивео!). У то име кличем: да живи хрватско учитељство, да живе браћа наша! (Живели, живели, живели |. :

Председник. Сад је на, реду, да изберемо секретаре, Извештајни и Контролни одбор.

Чује се: нека кандидују председник и потпредседник споразумно. Прима. се. 5 7

Председник, пошто се споразумео с потпредседником, кандидује:

да секретаре: Милутина Пантелића, Љубомира Ристовића, Станоја. Мијатовића, Мију Бошковића, Јована Костића, и Даницу Николићеву. Прима се. а

За извештајни одбор: Ђоку Ивковића, Грујицу Протића, Живојина

Милојевића, Ђорђа Јовановића, и Срећка Стевановића. — Прима се. За контролорни одбор: Мићу Ивковића, Лазу Кнежевића, Јанка. Веселиновића и Јов. Анђелковића. — Прима се.

М. Ивковић моли да место њега изберу другог, јер је он био у том одбору и прошле године, а сад му је немогуће.

Ј. П. Јовановић, мисли да. би требало другог изабрати, јер се може досадити онима који се два пут бирају, а има других, који нису никад бирани.

Председник. Избор је свршен и сад не може бити о томе говора. Ако Мића поднесе оставку, онда се тек може други бирати. Неки предлажу Ђ. Којића на место Миће, он одбија то и вели, да му је немогуће примити се, јер ће морати ићи раније са скупштине због својих послова.

5%