Učitelj

8 НАЧЕЛО КОНЦЕНТРАЦИЈЕ

«Раздељујте садржину сваког предмета према оном ступњу развитка на коме стоји ученик и према законима развитка у опште.»

«Раздељујте и располажите наставни предмет тако, да се на потоњем ступњу у новоме колико се год може понавља и оно старо. — (Дистервег).

Наставни предмети који се данас у основној школи уче ово су: Антропологија и Хигијена, Јестаственица, Физика и Хемија, Рачун и Геометријски облици, Срп. језик, Историја, Зем"љопис и Наука хришћанска. Од вештина: Певање и Гимнастика“)

При прављењу избора материјала и распореда, по начелима поступности и концентрације код појединих наставних предмета ово су најглавнији чиниоци који се не могу изгубити из вида:

1). Код Антропологије и СХигијене, у млађим разредима узима се разматрање спољних делова са упуством за одржавање чистоте и чувања од спољ. утицаја, а у старијим опис унутрашњих делова и радња, које се збивају у човечјем телу, у свези како се одржава и потпомаже правилност органа.

9). Код Јестаственице. У ранијим разредима: познавање биљака, животиња и минерала, из најближе околине у вези са, разумевањем корисних пи штетних утицаја, а у старијим упознавање биљака, животиња и минерала из даље околине, познавање родова и система.

При сваком предавању најпре је: посматрање и описивање, па онда упоређивање са оним што је раније било, храњење, множење, начин живота, корист и штета и увршћивање.

3. Физика п Хемија. Најпре иде посматрање и описивање појава, па онда тумачење и довођење у везу са природним законима.

4. Учење Земљописа. треба да иде концентрично : од места, у коме се ученик налази па све даље и даље. Оно што је ближе и што има више утицаја на васпитанике треба да је пи познатије васпитаницима, као место рођења и живљења и т. д. а удаљенији простори прелазе се краће и то само са наслоном на, знање о оближњим предметима. Већи простори и односи схватају се увек упоредо са мањим деловима који се опширно проучавају.

5. Рачун и геометријски облици изучавају «се идући од конкретнога — конкретно — апстрактноме и апстрактноме». У рачуну се почиње са стварима и њиховим бројањем и односима, па се иде поступно прелазећи на чисте апстракције. У геометрији се посматрају разни облици, па се после прелази премеравању, израчунавању површине и садржине тела и т.д.

# Цртање, Женски ручни рад