Učitelj

ПУТОВАЊЕ У ЗАГРЕБ НА ХРВАТ. УЧИТЕЉ. СКУШИТ. И ПЗЛОЖБУ УЧИЛА 95

В.) По народни живот.

1. Већ малену децу нека матере запајају народним духом, приповедијући им народне приче и басне, и певајући народне песме,

д. У забавиштима нека за душевну поуку и забаву искључиво употребљавају само народне приповетке, приче, басне, песмице, загонетке и игре.

3. На истом основу нека је састављена и почетница, а читанке нека имају довољан број изабраних чланака за познавање домовине, из историје и живота народа, из живота знаменитих жена, понајпре славенских, из којих ће се женски нараштај научити, да поштује и љуби сав свој ПР не гледајући ни како се назива ни које је вере.

4. Кућа и школа треба да се у том међусобно потпомажу. Учитељице нека потпирују љубав према своме народу и својој домовини, буде вољу за читањем народне књиге, а са својом младежи опште хрватским или српским језиком. Родитељи пак нека својим родољубљем дају кћерима, добре примере, потпомажући корисна народна предузећа. Њихов дом нека, им је у опште храм где се штују и негују народне светиње, особито народни језик, народна књига, народна ношња и народни обичаји.

5. Родитељи нека не шаљу своје кћери у којекакве стране заводе, јер ће се у њима окитити туђим блеском, а отуђити се од дома и род» свога. |

6. Школа треба, да згодним чланцима и згодном поуком у женској младежи пробуди вољу за удруживањем женског света.

О том ваља порадити, да се створи велпка, по целој Хрватској и Славонији разграната женска задруга, која би вршила хуманитарне и просветне циљеве народа, а особито женског света, те да тако на народном напретку не раде само мушки, него и женски свет, јер само складним радом обојих постићи ће се и складан напредак целога народа.

Т.) Додатак.

1. Да се добију родитељи, који ће у том духу своје кћери васпитавати, и школе које ће дом у том моћи потпомагати, потребно је:

2. Да се материјални и социјални положај учитељства удеси тако, како би се оно безбрижно и искључиво могло посветити своме позиву.

3. Да сва женска младеж за науку способна непрекидно и редовно школу полази и то по селима шест година, а по градовима 8 година, не рачунајући у ово продужне и стручне течаје.

А. Да се више од 60 ученика не даје једном учитељу (учитељициј.

о. Да школе у свему одговарају хигијенским захтевима.

6. Да све школе буду снабдевене потребним училима.

Т. Да се све школске књиге саставе према потребама практичнога живота у који ће младеж данас сутра доћи.