Učitelj

92 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

10. Женску школску младеж ваља у школским вртовима упућивати у неговању цвећа и поврћа, а по селима нека се девојчице још поучавају и упућују у учитељевој пли учитељичиној кујни. | 11. Одраслију женску школску младеж и у градовима и у селима требало би упознати са главним начелима васпитања с особитим обзиром на домаћи живот.

19. Пошто ваља код девојака телесном васпитању особиту пажњу посветити, треба да се у свима женским школама гимнастика што ревно_сније негује.

13. Женска деца треба да се одгајају у родитељској кући и да по__дазе јавну школу; где то пак није могуће, треба их сместити код узорних породица, јер само у породици васпитаће се девојка за породицу.

14. У породицу убројавамо до некле и слушчад. У подручје домаћице спада такође брига око слушчади, и њих треба васпитавати. Требало би образовати вечерње течаје за слушчад, у којима би се упућивала у свему ономе што им је у животу нужно да знају и умеју.

Б) По друштвени живот.

1, Од мале малоће па све до удаје треба родитељи да настојавају у

_томе„ да им се ћерке не друже са, рђавом, покварепом и неотесаном децом, _ да се не састају и разговарају са сумњивим и извиканим особама.

5 9. Већ од детињства треба да матере своје кћери навикавају на пристојно и уљудно понашање у друштвеном животу, чувајући се у томе "сваке пренагљености и сваке претераности, но све у природним границама.

3. Жене и девојке свршивши своје домаће послове нека излазе у честита и ваљана друштва.

- 4. Нека науче разне угодне и пристојне забаве и игре, које потпомажу образованост и снаже дух.

5. У слободном времену треба девојке упућивати на читање ваљаних књига, на неговање декламација, музике и песме, и у тој цељи каткада удеппавати састанке вршњакиња. својих кћери.

6. Одрасле девојке не треба сасвим искључивати од дружења, с ва-

__љаним младићима, ну такве састанке нека вазда матере надзиравају.

7. Јаз, који је мањим образовањем и досадањим друштвеним одношајима, настао између женског и мушкога пола, треба да се општим образовањем жена изравна.

8. Код удаја својих кћери нека родитељи не гледају на богатство и положај младожења, него на њихово поштење, врлину, Физичко здравље, пристојан живот, У томе нека су мудри саветници, али не насилници својих кћери.

9. Свака би се девојка морала уз то још по својим душевним и телесним способностима усавршити тако, да може у нужди, кад би сама себи остављена била, одолети борбама живота.