Učitelj

Бело не ВБ 187

а ____-_ СИНА

4 одвојена разреда и који разреди спојениј. Учитеља било је 4, а ученика, у 1р.29; — у Пр. 43, — у ПЕР раз. 41, — у ТУ раз. 35. — свега 148 ученика.

Овде је узет број ученика свршетком шк, године, а у почетку било је негде више негде мање од овог броја.

Према свему овоме било је у загребачким вишим и нижим _мушк, и

жен. основним (пучким, народним), у радничкој жен, шк. и дечјим забавиштима — свега 2775 деце на крају прошле шк. године.) -

Примедба. Гледаћемо да у којој од идућих свезака. донесемо бројно стање у београдским школама ове врсте и да учинимо упоређење у томе између Београда и Загреба. д.

БЕДЕМКЕ

лука —

Католичка пропаганда у Бугарској. — За покатоличавање православнога народа у Бугарској скупљена је прошле године међу католицима грдна свота од 6,694.458 лева, а то је око 3 мил. Фор. Од те своте употребљена, су % и по мил. Фор. за градњу школа, црква и манастира, за издржавање манастира, учитеља и опатица, за растуривање католичких књига, новина, слика и т. д. Колико пак добијају православне бугарске владике — што не стају на пут тој пропаганди, о томе не избија ништа на површину.

Друштво св. Мохора. — Браће Словенаца има много мање него нас, али у браће Словенаца има више одушевљења него у нас. Друштво светога Мохора имало је прошле године 57.702 чланова. У рукама словеначкога народа налазиће се ове године 850.000 књига од овога друштва. Али словеначки учитељи, свештеници, трговци и т. д. — не чекају да их сељаци замоле за ову или ону књижицу.

Енглези и Маћедонија. — Да се види како страни свет „непристрасно“ суди о народности у Маћедонији, овде ћемо споменути једну епизоду, са, неким енглеским новинаром, који је дошао у Маћедонију, да проучава народ, његов језик и обичаје — а у ствари није знао ни једне речи да с народом проговори. Тај Енглез, именом Форсес, путујући по Маћедонији разговарао се са становницима преко цртежа, Тако н. пр. ако би тражио јаје, он га нацрта, ако би тражио кокош он је нацрта и т. д. Једном, веле пријела му се овновина и он нацрта овна без рогова и покаже то механЏџији, који му одма доведе свог живог магарца. Форбес одмахне главом и

%) Сем овога, има у Загребу и једна школа српске православне општине, која се рачуна као приватна школа, а можда ће бити и још која приватна школа. Број деце, која те шк, походе, није овде урачунат, те се може рачунати да је број деце која у Загребу походе школу нешто већи од горњег броја.