Učitelj

новости 215

Из свега досада изнесенога, које смо и у практици применили мњења смо:

Да се ђаци нижих разреда из разних одељења помешају, и састави од њих списак по успеху у науци и владању, и тако равномерно поделе у онолико одељења колико је потребно.

То је боље и практичније, него што је до сад било, да одељења млађих разреда иду у одговарајућа одељења старијих разреда. Треба ово што рекосмо применити у практици, па ће се уверити да је боље и практичније.

Београд 1892 год. Дд 23. 6.

Напомена. — Доносећи ове одговоре, молимо читаоце да ова питања не рачунају још као свршена. Сваки може слати своје одговоре било да су допуна овима, било да су противна овима. Ми очекујемо још много више и разноврсне

одговоре на досадања 4 .питања. Тако исто очекујемо да учитељи истичу нова питања за која мисле да их треба овде расправити. Уред.

ај ——————

квовости

Главни Просветни Савет. — За редовне чланове Главног Просветног Савета постављени су: гл. Стојан Марковић, др. Војислав Бакић, Ј. Туроман, Андра Ђорђевић, Љуб. Клерић, д-р М. Јовановић — Батут, проф. Вел. Школе, др. Н. Петровић директор гимназији и Стев. Давидовић про.

За ванредне чланове постављени су гљлг. Гргур Миловановић, Драг. С. Милутиновић, др. Богдан Гавриловић, Мијалко Ћирић професори Вел. Школе, др. Милан Јовановић проф. војне академије, Сима Бимбић директор у Смедереву, Милош Давидовић директор у Крагујевцу, Васа Филиповић директор и Чачку, Јов. Митровић директор у Свилајнцу, Јов. Несторовић директор у Зајечару, Дим. Јосић и М. Влајић про. беогр. Учит. Школе, Мата, Млинар, и Јов. Шплихал проф. из Крагујевца, Момчило Иванић, Јосив Ковачевић и Љуб. Стојановић проф. из Београда; Петар Црнчевић учитељ у Такову и Мих. Јовић учитељ у Београду.

Пада у очи што је ове године узето у Проев. Савет мање учитеља, него што их је последњих година било, а по томе се види како се мање важности даје овом реду просветних радника, па можда и мање важности основној настави. Сем тога, рекли бисмо, да се при избору чланова Савета више гледало на партиска осећања и партиске интересе, него на оно што је требало имати на уму при бирању чланова оваког једног просветног тела.

Београдска Учитељска Школа ове године губи два своја дугогодишња одлична наставника. Г. др. Војислав Бакић изабран је за професора Велике Школе, а г. Борисав Тодоровић премештен је по молби својој у