Učitelj

РАИ И ОСЕ РЛА ФА А 401

г) Дужина врсте не треба да превазиђе 100 м. м. Што је год врста дужа, тим је све тежа за читање, Елдзаска комисија, предложила је дужину врсте у уџбенику од 80—90 м. м, примећујући, да је поред тога потребно, да око текста има довољно широко поље, које олакшава прелаз са једне врсте на другу. У потврду за ово наводе износе и Јауај-ово мишљење, и његове Физиолошке разлоге, који говоре против дугачких врста, нарочито за кратковиде у већем и мањем степену. За, њих он вели, да не ваља никако губити из вида разлику растојања очију од средине и крајева поједине врсте, јер чим је она велика, она изазива акомодацију ока, која је за кратковиде врло тегобна.

А) Читка штампа и довољна црнина њена, неопходни је хигијенски услов при читању. Ништа не може бити опасније за очи од бледушаве и нејасне штампе. Због тога врло је важно обратити пажњу и на хартију за штампање. Дебљина њена не треба. да је мања од 0,075 м. м. Што се њене боје тиче, они препоручују белу или жутињаву хартију, но она не сме бити јако сатинисана, јер у том случају рефлексија светлости уди очима.

Између осталога писци за велики број кратковидих бацају велику кривицу нарочито на речнике, којима се служе старији ђаци. због сувише ситних слова, којим се они штампају, и због збијености њиховог текста, па препоручују озбиљну борбу против њих, за коју веле да је тешко водити. јер се у регулисање њиховог текста не може држава мешати, као што је то у власти чинити са школским уџбеницима.

Исто се тако жале на атласе и на дуварске карте, које су због велике утрпаности најбоља срества за квар ђачких очију, и препоручују, да је већ крајње време и с педагошког и с хигијенског гледишта, жртвовати појединости којима, су оне претрпане, да би се очувала јасност њина и здравље дечјих очију

да дуварске карте, цртеже и школске табле веле даље, да у погледу лакоће читања оне стоје у правој размери са дужином школске учионице. По А. Ууеђег-у они тврде, да у случају ако је учионица 5 м. дугачка, да предмет који се има посматрати треба да има површину најмање ! [0 с. м. а ако учионица има 10 м дубине — 2 [0 с. м. Много манишу дрве-' ним даскама, које се премазују сјајном црном бојом, већ препоручују камене табле од шкриљца, урамљене и у стативе углављене, да се окретати могу, а за писање по њима препоручују обичну креду.