Učitelj

402. ИЗЛОЖБА УЧИЛА У ЗАГРЕБУ

На послетку, оцењујући готицу и латиницу 0 овога гледишта, износе да још није утврђено мишљење противника готице, да је број кратковидих много мањи у народа, који се искључиво латиницом служе. Наводе мишљења неких лекара, да је с хигијенског гледишта са свим све једно да ли је књига штампана, готицом или латиницом, само кад је штампа довољно крупна, јасна и без непотребних коврчица, и ако је око удаљено за 90—95 с. м. Ну и поред те одбране писци се придружују поборницима латинице, ако ни с чега другог, а оно зато, што је њен међународни значај већи, и што не треба. губити драгоцено време изучавајући двоја слова за један исти језик.

4 Ра 5

изложвА УЧИЛА У ЗАГРЕБУ “)

Прошле године у Загребу подигла је земаљска влада нову зграду Учитељске Школе. Зграда та има 3 спрата (по. нашем), по величини је колосална, по лепоти палата права. А како и неби била кад је на њу утрошено 180.000 Форината.

Осем свију одељења и удобности које су потребне за све разреде, канцеларије и кабинете Учит. Шк. у истој згради биће и основна школа (која је вежбаоница ђацима Уч. Шк. са 6 одвојених разреда и једном комби-

нованом шк. са 3 осн. разреда. Сем тога у згради има једна велика сала

за свечаности, и неколико пространих одељења, за ручни рад. Ученици Учит. Шк., дакле, учиће и ручне радове, на шта се код нас готово још и не мисли.

Грејање је централно, удешено за сва одељења, школ. клупе су амфитеатрално намештене (задње све више и више од предњих), вентилација, добра, светлости у свима учионицама довољно — све је управо да боље бити не може, те се овом школом одиста може поносити Загреб, народ и влада његова, која је подигла оваку једну школу.

Подизање таке једне зграде и јесте један важан догађај, те је предстојник за богоштовје и наставу г. др. И. Кршњави врло паметно учинио, што је покренуо мисао и са владом потпомогао да се у спомен тога приреди изложба учила у Загребу. Изложба је отворена 15 августа и трајала, је месец дана.

8 Овај извештај о изложби није раније штампан зато што смо чекали д0кле се доврши извештај о путовању и о учит. скупштини у Загребу, јер обоје у исто време штампано заузело би толико "места у листу, колико га ми нисмо имали. — Ур. "