Učitelj

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ КЊИГА И ЛИСТОВА | 499

Тиме смо свршили преглед ове читанке за 11 р. Наши читаоци су из овог кратког прегледа видели шта се у њој налази, видели су да је у њој заступљено то гледиште да се у читанци налази штиво из свију главних наставних предмета (религија, овде није унета), а то мишљење код нас има доста присталица. Ту су и они, који су одлучно противни уџбеницима, разним. Међутим, ко пак разгледа једну оваку читанку и наше читанке са разним уџбеницима, видеће да је то више мање једно исто. Овде је укратко у једној књизи све, тамо у неколико књига више и опширније; овде учитељ има да допуњава, тамо опет и, зко нема много да допуњава, мора својом живом речи да опет помаже разумевању и памћењу — елем и овде и тамо све опет зависи од учитеља. (СВРШИЋЕ СЕЈ.

Пољска привреда, уџбеник за школу и народ, израдио Паја Т. Тодоровић-Ђаковчић, управник Ратарске Школе у Краљеву. — Издање књижаре С. Х. Поповића, Крагујевац 1892, штампарија А. Јовановића. Стр. 125, на 8%., цена 1,20 дин.

Мислимо нико неће спорити, да су за вишу основну школу потребнији уџбеници него ли за нижу; а баш наше више осн. школе, готово и немај другог упбеника, осим геометрије која је прошле год. штампана. Остале уџбенике по нужди позајмљује виша осн. шк. од књига за гимназије. Чак · и читанке нарочите нема, него се служи читанком за гимназије. По томе се види како се мало пажње поклања вишој осн. шк. Истина је, да се у последње време подиже глас против оваког уређења в. о. школе, али опет, требало би или је преуређивати или се више побринути за овакву каква је. А кад држава не помаже да се издају уџбеници за в. осн. шк. свакојако је за похвалу, кад ко други то учини. И ми пре свега морамо се радовати свакој новој књизи за ову потребу. .

Књига пак, којој горе исписасмо име и остало, једна је добит за нашу. осн. школу тим пре, што је то из оне гране наука, која је народу најпреча У овој књизи је обухваћено: ратарство, градинарство, ливадарство, воћарство, виноградарство, и шумарство. То је све по програму за У раз. Да је пак књига добро израђена јамчи нам име писца, који је познат као стручњак у томе послу. Он је израдио уџбеник за Пољску привреду за средње школе и исти је добро примљен. Референти, који су то дело Г. Тод. прегледали, још онда су изјавиди да би се краћи извод из истога могао корисно употребити за ученике осн. школа. Писац је то сад и учинио.

Ми се надамо да ће наши учитељи моћи ову књигу корисно упо-. треби у својој школи, а треба да се заузму те да је не само код ученика него и у народу што више растуре. То је ваљана читанка и ђацима и народу.

Књижица за школску омладину. — И ако се зове „хњижица“ ово књижица није, већ један листић у потпуном смислу те речи. Листић овај почео је од ове год. излазити у Нишу, сваке недеље на 4 листића, стаје