Učitelj

РАД ДЕВЕТЕ УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ 441

Завршавајући овај свој извештај, част нам је умолити 1Х-ту учитељску скупштине, да га изволи примити без дебате.

1 јула, 1892. Шабац,

ДЕЛОВОЂ, ПРЕДСЕДНИК Жив. Ј. Милојевић Ђ. Ивковић ЧЛАНОВИ;

Ђорђе Јовановић, Грујица Протић, Срећко С. Стевановић.

За време читања овог извештаја скупштина је виша пута, неказивала своје одобравање са: тако је и врло добро!

Потигредседник пита: прима ли се овај извештај баз дебатег Прима се.

Поеле овога читан је извештај Изв. Одб. о појединим предлозима.

Известилац Изв. Одбора чита:

О предлогу С. Лазаревић, да се учитељ. премештаји свршавају на време, Изв. Одб. мисли да је предлог умесан и скуп. би требала да донесе одлуку: да се преко Глав. Одб. умоли г. министар, те да главни размешта) свршава на време, а најдаље до 16 августа.

Скупштина с одобравањем прима.

За предлог К. Божов. да се учитељи уписују за чланове Дома сиротне деце Одбор мисли да је предлог залишан, пошто учитељи и сами, по могућности, помажу све хуманитарне установе.

Скупштина прима.

За предлог К. Божов да чланови плаћају „Учитељ“ у пола цене, Изв. Одб. је мишљења да се предлог одбаци. пошто је ова скуп. о томе већ унела своје решење у дружинска правила. — Прима се.

За вредлог А. Милутиновића којим се предлажу неке измене у закону о учит. и осн. шк. Одбор је мишљења да се преко овога пређе на дневни ред са разлога: што се скупштина већ изјаснила за сталан надвор, и што учитељ треба да познаје добро закон о осн. школама, те да ва основу истог брани своја права. — Прима се:

Потитредседник даје 10 минути одмора.

После одмора.

Поттредседник. Изволите чути расправу Ј. П. Јовановића.

Ј. П. Јовановић чита, своју расправу о питању: „Шта се може учинити за утврђивање онога што је у школи учено, иза ширење знања и писмености у народу.“

Пошто је р'справа проч тана отворена је дебата о том питању.

С. Окановић говори о том како настава треба да даје ученицима, знања потребна за живот, и вели да би требало неке предмете избацити из осн школе, јер не одговарају поменутим потребама. — За тим говори о другој